Életmód

Last minute diéta bikinifrász ellen

Hamarosan nyaralni mész, de a bikinid nem úgy áll, ahogy megálmodtad? Talán még nem késő tenni a zsírpárnák ellen! Szakértőnk háromnapos kúrája után akár 2-4 kilóval is kevesebbet mutathat a mérleg.

Last minute diéta bikinifrász ellenTisztázzuk mindjárt az elején: az utolsó pillanatra hagyott diéta egyáltalán nem ideális megoldás. Lehet olyan vészhelyzet, amikor gyorsan kell leadnod pár kilót, de az ilyen kúrákat nem érdemes csodafegyvernek tekinteni. „A legjobb, ha nem fogyókúrában, hanem életmódváltásban gondolkodsz – mondja szakértőnk, Kovács-Nagy Eszter Anna böjtszakértő-dietetikus –, a gyorsan leadott kilók ugyanis épp ugyanekkora, ha nem nagyobb sebességgel telepednek vissza a testedre, ha visszatérsz a régi étkezési szokásaidhoz. Egy nyaralás előtti
S. O. S. méregtelenítő kúra viszont alapja lehet a hosszabb távú átalakulásnak – a titok csak annyi, hogy állj át a kisebb kalóriatartalmú, tiszta ételekre, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, sovány húsokat, salátákat, igyál sok tiszta vizet, és mozogj rendszeresen, majd hazatérve tartsd meg ezeket az új szokásokat.”

Drasztikus, de hatásos

Szakértőnk háromnapos méregtelenítő kúrája nyomán akár 2-4 kilóval is kevesebb lehetsz, és megszabadulhatsz a felhalmozott méreganyagok egy részétől. De ne hidd, hogy laza fáklyásmenet lesz: „Mivel ez egy erősebb kúra, számolnod kell néhány nehézséggel: elképzelhető, hogy a mérgek távozása idején megfájdul a fejed, hangulatingadozások is felléphetnek, ráadásul az éhségérzet is jelentkezni fog” – magyarázza Kovács-Nagy Eszter Anna. Stresszes időszakban viszont ne vágj bele: a legjobb, ha egy teljes hétvégét szentelsz a méregtelenítésre és az ehhez kötelezően járó pihenésre.

Hogyan csináld?

Maga a méregtelenítő kúra ugyan három napig tart, mégis öt nappal számolj: egy-egy nap kell ugyanis a böjt felépítésére és „levezetésére”. Kezdd csütörtökön: hagyd el a húst, az állati fehérjéket, a fehér lisztet és a cukrot. Péntekre vegyél ki egy nap szabadságot, hogy eleget pihenhess. Reggelire egy almát egyél, ebédre egy nem túl nagy adag nyers salátát piros és zöld színű zöldségekből (például paradicsomból, zöldpaprikából, fejes salátából) öntet nélkül. Délután már csak rengeteg tiszta vizet igyál, hogy megkezdődjön a méreganyagok kimosása a szervezetedből. A szombat a legnehezebb nap, ekkor ugyanis egész nap nem fogyaszthatsz szilárd ételt, csak vizet, abból viszont minél többet. „Mivel a kúrának ez a legnehezebb része csak egyetlen napig tart, nem borítja fel a szervezet egyensúlyát” – nyugtat meg a böjtszakértő. Reggel béltisztításra is szükség van, hogy a mérgek távozását elősegítsd: végezhetsz kamillateás beöntést, vagy ihatsz egy csésze tisztító gyógyteát.
Vasárnap reggelire egy alma a menü, lassan, nyugodtan megrágva, ebédre könnyű zöldségleves burgonyával, zellerrel, petrezselyemgyökérrel, de só nélkül. Vacsorára egy pohár kefirt ehetsz egy szelet teljes kiőrlésű tönkölykenyérrel. Hétfőn könnyű ételeket válassz, az első naphoz hasonlóan hús, állati fehérje, fehér liszt és cukor nélkül.

Last minute diéta bikinifrász ellen

A kúra idején legalább napi 2,5-3 liter ásványvizet vagy tisztított vizet igyál meg, enélkül ugyanis hatástalan a méregtelenítés. A kímélő, de rendszeres mozgás se maradjon ki a programból. És még valami, ami mindennél fontosabb: a pozitív gondolatok. „Néha ugyanis pont a negatív énkép az oka, hogy a test visszatartja a zsírt, a vizet. Ha változnak a gondolatok, változik az alak is” – mesél a hízás hátteréről szakértőnk.

Ha nem bírod a koplalást

Last minute diéta bikinifrász ellenHa a fenti méregtelenítő kúrát túl durvának érzed, akkor is van megoldás, igaz ilyenkor korábban, a nyaralás előtt két-három héttel érdemes gondolnod a fogyásra. Szakértőnk napi öt étkezést javasol: három főétkezést és két kisétkezést szoríts be a programodba, és mozogj rendszeresen. Erre az időre mondj le a húsról és az állati fehérjékről, valamint a fehér lisztből készült, illetve a sós és cukros ételekről. És hogy mit egyél helyettük? Teljes kiőrlésű pékárukat és minél több zöldségfélét, gyümölcsöt. Néha egy-egy gyümölcsnapot is beiktathatsz, de vigyázz, hogy ilyenkor ne túl magas cukortartalmú gyümölcsöt válassz: szakértőnk egyértelműen az almát javasolja, minden étkezésre egyet. „Kevesen tudják viszont, hogy a banánnal nem lehet fogyni” – figyelmeztet Kovács-Nagy Eszter Anna. Jó alkalom ez arra is, hogy megismerkedj olyan – korábban nem használt – alapanyagokkal is, mint például a köles, a bulgur vagy a hajdina – ötletekért repülj rá az internetre, a rengeteg gasztroblog között nem ritka a reformételekkel foglalkozó receptgyűjtemény! Próbáld ki a búzafűlevet vagy a kombuchát, ezek ugyanis lúgosító, méregtelenítő csodaszerek. És persze ilyenkor se feledkezz meg a rengeteg folyadékról, amely ásványvíz vagy ízesítés nélküli gyógytea legyen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top