Életmód

Nők, akik szeretik a szexet

Miközben a hirdetésekből lépten-nyomon fedetlen testek "kacsintanak" ránk, és a csábítás, a vágyak felkorbácsolása mára a reklámipar bevett fogásává vált, még mindig nehezünkre esik nyílt természetességgel beszélni a nemiségről.

A szexualitás témája legtöbbünknek változatlanul feladja a leckét. Gina Ogden amerikai családterapeuta és szexológus Nők, akik szeretik a szexet című könyvének egyik központi gondolata éppen ez: vajon mennyire szabadon kommunikálunk partnerünkkel a hálószobában?

Aki szaftos érzékiségre, sikamlós részletekre ácsingózik, itt rossz ajtón kopogtat. Ez a cím nem csúsztat, nem túloz, éppen ezért zavarba ejtő. Indoklásában a szerző kifejti, még napjainkban is mennyi előítélet merül fel a szexet szerető nőkkel kapcsolatban. Gondoljuk csak végig, a társadalmi beidegződések két utat kínálnak a nők számára a szex tekintetében: vagy jól nevelt, erkölcsös teremtésként szemlesütve hallgatnak a témáról, ellenben a társadalmi előítéletek szerint a szexet szerető nő legtöbbször nem lehet más, mint fehérmájú, ledér, laza erkölcsű, csak hogy a szalonképesebb kifejezéseket idézzük. A férfiak viszonylatában korántsem tabu a szexről és ahhoz fűződő viszonyunkról beszélni, a nők tekintetében viszont egy ilyen kendőzetlenül pontos cím újdonságnak számít.

Nők, akik szeretik a szexet

A szerző több témát is következetesen, alaposan taglal. Ezek közül a legfontosabbak: a szexben belénk nevelt teljesítménykényszer, az orgazmus központi szerepének megkérdőjelezése, az extragenitális (nem a nemi szervekre összpontosító) érintés és az intimitás jelentősége, valamint a kommunikáció szerepe.

Nők, akik szeretik a szexetA szerző egyik vesszőparipája az, hogy mennyivel több rejlik a szexuális együttlétekben az orgazmusok striguláinál. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tartaná fontosnak és különlegesnek a csúcspont elérését és átélését, de makacsul hangsúlyozza, hogy a pár négyzet-centiméternyi nyálkahártya bűvöletében mennyire könnyen megfeledkezhetünk testünk egyéb izgalmas és izgatható tájékairól, a lelkünkről nem is beszélve. Újra és újra arra bátorít, engedjük el a nőkre és férfiakra egyaránt jellemző teljesítményszorongást, és az orgazmus mindenhatóságáról tágítsuk nagyobbra a képet.

Ehhez kapcsolódik az az elképzelése is, hogy mennyi melegség, intimitás és izgalom rejlik a nemi szerveket nem érintő együttlétben, cirógatásban, illetve hogy orgazmus akár ilyen kényeztetéssel is elérhető. Külön fejezetet szentel a fantáziaképekkel elért orgazmusnak és a nők erotikus képzelőerejének, melynek kapcsán a kollégáival a témában elvégzett laboratóriumi kísérletekről számol be személyes hangvételben.

Olyan fontos kérdéseket is boncolgat, hogy mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy mi jó testünknek, mire vágyunk az ágyban, illetve mi milyen reakciókat, érzéseket vált ki bennünk. Ez éppen úgy érvényes a kellemes, kényeztető élményekre, mint mindarra, amitől azonnal lelohad vágyunk, és bezáródunk. A nyílt kommunikáció nemcsak a kapcsolatainkban általában, de az intim közelségben, a szexualitásban is kulcsszerepet játszik. Azonban ahhoz, hogy partnerünknek meg tudjuk mondani, mire van szükségünk, mindenekelőtt magunknak kell tisztába jönnünk igényeinkkel és szükségleteinkkel. Különböző korú, foglalkozású és szexuális irányultságú nők osztják meg egymással a testiség terén szerzett tapasztalataikat. Fontos leszögezni, hogy nem a nők kapcsán gyakran felmerülő előítélet igazolódik itt be: nem a férfiak gátlástalan, intim részletekbe menő kibeszéléséről van szó, pusztán saját tapasztalatok, élmények megosztásáról kellő humorral, de a partnert mindvégig tiszteletben tartva.

Nők, akik szeretik a szexetÖsszességében számos külön-külön ismerős gondolatot olvashatunk a könyvben, ezek összegyűjtve, egymásra felfűzve mégis megerősítő és felszabadító felismeréseket hozhatnak mind a női olvasóknak saját magukról, mind az eléggé elszánt férfiaknak társukról. Ogden nem csak emiatt ajánlja művét férfiaknak is: amellett, hogy a női szexualitás alaposabb megértése megkönnyítheti a párkapcsolatban való együttélést, sok felvetése nemünktől függetlenül elgondolkodtató erejű.

A Nők, akik szeretik a szexet egyik legfontosabb üzenete, hogy a szexualitás nem az ágyban kezdődik, és jóval túlnyúlik a hálószoba küszöbén, így aztán saját szexualitásunk szabad megélése is meglepő hatást gyakorolhat egész személyiségünk kiteljesedésére és mindennapi életünk legkülönbözőbb területeire is. Az intimitás megtapasztalása, a szexualitás akár a spirituális növekedéshez vezető úttá is válhat, amelyen érdemes elindulnunk.

Hasznos tippek:
  • Fedezd fel és fogalmazd meg, mi tölt el kellemes érzéssel a szexben, és mitől viszolyogsz.
  • Gyakorold, hogyan tudod szavakba önteni kívánságaidat, gyengéden irányítani partneredet.
  • Ne félj az együttlét után megbeszélni az élményeket, visszajelezni párodnak, hogy mi milyen érzéssel töltött el.
  • Azt is gyakorold, hogyan mondj nyíltan, de nem sértően nemet olyan dolgokra, amelyek számodra nem férnek bele a szexuális együttlétbe.
  • Felszabadító lehet a közeli barátnődnek olyan kérdéseket feltenni, amelyek régóta izgatnak, de senkivel sem merted eddig megbeszélni őket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top