Életmód

Mozogj, és jobban fogsz aludni!

A fizikailag aktív embereknek nemcsak a hangulatuk és a koncentrációs készségük jobb, de jobban is alszanak – mutatták ki a Bázeli Egyetem kutatói.

A svájci vizsgálat eredménye világos: a pihentető alvás és a rendszeres sport kéz a kézben járnak. A kutatók hosszabb időn keresztül figyelték meg 17 év körüli fiatalok alvási és sportolási szokásait: a résztvevők körülbelül fele napi több órát edzett, például focizott, úszott, futott, vagy egyszerűen csak a friss levegőn töltötte az időt, míg a többiek kevésbé voltak aktívak. A vizsgálati idő alatt vezetett naplók értékelésekor világosan kiderült: a sportos fiatalok sokkal rövidebb idő alatt aludtak el, zavartalanabb volt a pihenésük, nappal pedig sokkal jobban tudtak koncentrálni.Mozogj, és jobban fogsz aludni!

Az ülő életmódot folytatók ezzel szemben gyakrabban panaszkodtak alvászavarokról, nappali fáradtságról, szorongásról, és általában is sokkal rosszabb volt a hangulatuk. A sport jó hatásai egyébként a fiúknál, férfiaknál látványosabban jelentkeztek, mint a nőknél.

A kutatók mindazonáltal azt ajánlják, hogy ne tegyük túlságosan későre az esti edzést: a keringést ugyanis annyira felgyorsítja a sport, hogy csak edzés után pár óra elteltével lesz pihentető az alvásunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top