Életmód

Megvéd a boszorkányság negatív energiáitól – az Oregánó

A középkori boszorkányüldözések idején az oregánónak varázserőt tulajdonítottak, úgy tartották, megvéd a boszorkányság negatív energiáitól…

A jellegzetes illatú fűszernövény eredeti otthonából -Délnyugat-Ázsiából és Észak-Afrikából csak a 16. században jutott el a Kárpát medencébe. Neve görög eredetű, és a hellének „Oros Ganosnak” azaz a „Hegyek Örömének” nevezték el. Egyiptomban gyógynövényként is használták, elsősorban köhögés csillapítására.

Egy zacskónyi kincs

Megvéd a boszorkányság negatív energiáitól – az OregánóAz oregánóval általában tasakba zárt fűszerként találkozunk az üzletekben, és nem is gondolunk bele, micsoda kincs rejlik a zacskóban. Elsősorban fűszerként használjuk, holott gyógynövényként is tökéletesen megállja a helyét, kitűnő illóolaj-, flavonoid-, és cseranyag tartalma miatt. Egyik legfontosabb hatóanyaga a karvakrol, amiről azt kell tudni, hogy természetes fenolvegyület, ezért nagyon erős fertőtlenítőszer. (A szintetikus fenolokat például a kórházakban használják az eszközök sterilizálására.) Másik kulcsfontosságú összetevője a thymol, ami kitűnő gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatású, így elsősorban torokgyulladás, köhögés, szájfertőzések, nátha, megfázás esetén segíthet, de étvágyjavítóként is nagyon jól funkcionál. Az oregánóból önálló vagy keverék tea is készíthető, olaját pedig idegnyugtató hatása miatt érdemes fogyasztani. A fűszernövény enyhe szélhajtóként, epehajtóként és görcsoldóként is használható puffadással, teltségérzettel járó gyomor-, bélpanaszok esetén.

Az olasz és görög konyha elengedhetetlen kelléke

Leggyakrabban fűszerként használjuk apróra vágott és szárított leveleit. Elsősorban a görög és az olasz konyha elengedhetetlen kelléke, salátákhoz, levesekhez, pástétomokhoz használják, hogy karakteres ízt adjanak az ételnek. Ízvilága hasonlít a majorannáéhoz, de az igazi ínyencek meg tudják különböztetni a két fűszert egymástól. Az oregánó szárított leveléből kellemes nyugtató teát készíthetünk (2 dl forrásban lévő vízhez 3 teáskanálnyi szárított szurokfüvet adunk), amely inhalálásra is alkalmas, sőt ha szobahőmérsékletűre hűtjük, gargalizálhatunk is vele. A szurokfűből készült olaj, antiszeptikus hatása miatt gyors segítséget nyújt külsőleg, különböző fertőzések (pl. láb és körömgomba), rovarcsípések, pattanások kezeléséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top