Életmód

Tarsd karban a tükörképedet!

Ahhoz, hogy a leadott kilók után, a megérdemelt siker fényében, jókedvvel és elégedetten nézhessünk tükörbe elengedhetetlen a kúra alatti és utáni rendszeres bőrápolás. Amikor fogyókúrázunk, a bőr alsó, úgynevezett subcutis (bőralja) rétegében elraktározott zsírt száműzzük a szervezetből. Tehát rendesen megdolgozzuk ezt a részt, így megérdemel egy kis kényeztetést is, főleg ha utána ezt duplán, triplán meghálálja, mert szép, rugalmas, fiatalos külsőt biztosít nekünk.

Tarsd karban a tükörképedet!A belső tisztulás természetesen a bőrön is nyomon követhető. Az első hetekben elképzelhető, hogy pattanások jelennek meg az arcon vagy egyéb testfelületeken (kar, hát, dekoltázs). Nem kell elkeseredni, hiszen ez csak egy átmeneti időszak, ám ezzel együtt is célszerű néhány ápolási technikát betartani.

Figyelem: aki érzékeny a természetes összetevőkre pl. kamilla, levendula, bogyós gyümölcsök, eper stb., mindenképpen végezzen az alkalmazásuk előtt allergiapróbát. A csukló belső oldalára tegyél egy keveset az elegyből, hagyd pár percig ott, és ha nem pirosodik be a bőr, akkor biztonsággal alkalmazható az arcon vagy egyéb testfelületen is.

Arcápolás néhány lépésben:

Letisztítás – reggel és este a bőrtípusnak megfelelő arctej alkalmazásával. Miért arctej? Mert a sima víz nem képes eltávolítani a szennyeződéseket. Biztosan érezted már, ha a piszkos tányért vízzel lemossák, első alkalommal talán sikerül is a művelet, de másodszor tapadós, ragadós marad a felülete. A bőrünkön is hasonló folyamat játszódik le, csak részben tudjuk eltávolítani a nap során rárakódott külső szennyeződéseket. Az arctejek úgynevezett felületaktív anyagokat, tenzideket tartalmaznak, melyek oldják és eltávolítják a szennyeződést. Emellett nem szárítják, hanem táplálják a bőrt.

Kamillás arclemosó házi elkészítése – melegítsünk fel 1dl mandulaolajat (nem szabad felforralni), tegyünk hozzá 1 púpozott evőkanálnyi szárított kamillavirágot. Hagyjuk állni néhány órán át (akár egy éjszakát is), hogy a hatóanyagok kioldódjanak. Keverjünk hozzá 1-2 evőkanál tejszínt, 2 csepp citrom- és 1 csepp levendulaolajat, majd szűrjük le, és tegyük egy légmentesen záródó, sötét üvegbe. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll. Egy vattakorongra tegyünk az arctisztító tejünkből, jól töröljük át vele az arcot, majd bő vízzel mossuk le.

Radírozás – avagy peeling. A radírozás alkalmával a bőr felső, elhalt hámsejtjeit távolítjuk el, lehetővé téve ezzel a zavartalan bőrlégzést, és elősegítve az ápoló hatóanyagok maradéktalan felszívódását. A dörzsöléssel fokozzuk a vérkeringést, javítjuk az anyagcserét, könnyebben lehet utána kitisztítani a mitesszereket és pattanásokat. Használhatunk különféle bőrradírokat, esetleg fizikai vagy kémiai hámlasztókat, a bennük lévő hatóanyagoktól függően. A fizikai peelingek (mechanikai peelingnek is szokták őket nevezni), kisméretű dörzsrészecskéket tartalmaznak például különböző csonthéjas gyümölcsök magjából készült őrleményeket, miniatűr műanyag gyöngyöcskéket, agyag- vagy homokszemcséket, cukrot, sót stb. A peelingek hatásfoka függ a bennük lévő hámlasztó anyagok erősségétől, a dörzsrészecskék méretétől, formájától, mennyiségétől, valamint a hatóidőtől.

Figyelem – Érzékeny, vékony, aknés, illetve rosaceás bőr esetén ne használjunk durva peelingeket, mert könnyen felsérthetjük vagy felülfertőzhetjük vele a bőrt.

Az enzimeket tartalmazó készítmények, amilyen például az ananászban megtalálható bromelin, szelíden, dörzsölés nélkül távolítják el az elhalt szaruréteget, a sejtek közötti kötéseket megbontva teszik lehetővé az elhalt hámsejtek eltávolítását.

A savtartalmú peelingekkel végzett hámlasztás egy professzionális eljárás – a savak koncentrációtól függően lehetnek hámoldó vagy hámképző hatásúak. Tartalmazhatnak tej-, glükol- vagy gyümölcs-, illetve bétahidroxy-savakat (szalicilsav) ezek lemarják a bőr felsőbb rétegeit, de a mélyebb bőrrétegekig hatnak. Serkentik a sejtosztódást, aktiválják a termelődést, így sűrűbb, kötöttebb bőrszerkezetet hoznak létre, amit egyidejűleg hidratálnak is. Ránctalanító hatásuk is van. Különösen fontos az utókezelés, valamint a bőrnek megfelelő koncentráció és az időtartam ismerete.

Figyelem – Az erős radírozás következtében a bőr védőrétege sérülhet, ezért nem szabad túl sűrűn alkalmazni.

Tarsd karban a tükörképedet!

Hidratálás és táplálás– E két folyamatnak mindig együtt kell működnie, mert táplálás nélkül nincs hidratálás és fordítva. A táplálás folyamán olyan vitaminokat, ásványi anyagokat juttatunk a bőr felszíni rétegeibe, amelyek megkötik a vizet, tehát hidratálttá teszik a bőrt. Kortól, de leginkább a bőr állapotától függően adagoljuk a fent említett hatóanyagok koncentrációját.

Epres arcmaszk házilag: 15 dkg friss, hibátlan epret megmosunk (ne áztassuk, mert a hatóanyagok kimosódnak belőle) lecsumázunk, 20 db friss mentalevelet a száráról lecsipkedünk, és szintén megmosunk, és egy konyhai papírtörlővel a többnyire kemény csapvíz maradékát felitatjuk róla. Az epret és a mentát botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük. Adjunk hozzá apránként 1-2 evőkanál zabpelyhet, hogy sűrű, kenhető pépet kapjunk. Egy kiskanál friss citromlével vagy frissen kinyomkodott uborka levével dúsíthatjuk. Az optimális feszesítő és hidratáló hatás érdekében kb. 15 percig hagyjuk fenn a maszkot az arcon, majd bő, langyos vízzel öblítsük le.

Németh Katalin ajánlásával
Fitoterapeuta – kozmetikus szakértőnk

Összetevők. Mit érdemes használni és mire? Mit érdemes kerülni és miért?

A krémek lehetnek o/v (víz az olajban) vagy v/o (olaj a vízben) típusúak. o/v = 70 vagy 80% víz, + alkohol valamilyen formában + növényi olajok + vitaminok, illatanyagok, színezékek, tartósítószerek.

v/o = 30/40% víz + növényi olajok + alkohol valamilyen formában (pl. glycerin) + vitaminok, illatanyagok, színezékek, tartósítószerek.

folyt.köv.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top