Életmód

Egyéjszakás kalandok: a szexualitás tűzijátékai

Az egyéjszakás kalandok a szexualitás tűzijátékai: rövidek, csillogóak és izgalmasak, de nagy a csend utánuk. Ilyenkor nyáron sokkal több esélyt teremtünk egy-egy affér beteljesülésére, és ennek nem csak a koktélozás és a napfény az oka.

Az egyéjszakás kalandokban nemcsak az a jó, hogy utána reggelikészítés és nagytakarítás nélkül kisétálhatunk az ajtón, hanem az is, hogy kiélhetjük rejtett vágyainkat is. Egy félig ismeretlen emberrel talán jobban elengedjük a fantáziánkat, ha pedig ő nem megy bele a játékba, sebaj, majd legközelebb összejön. Persze nem arról van szó, hogy hetente több pasival is ágyba bújjunk, de azért nekünk, nőknek is önbizalmat erősítő pozitív visszacsatolás egy-egy skalp. Ráadásul még csak az igazi nevünket vagy foglalkozásunkat sem kell bevallanunk, így biztosak lehetünk benne, hogy csakis a külsőnk – és azért remélhetőleg egy picit a személyiségünk is – fogta meg vágyaink emberét.

Egyéjszakás kalandok: a szexualitás tüzijátékai

Ha túl hosszú a szinglilét

A kérdésről az NLC fórumán is parázs vita alakult ki. Sokan ugyan úgy vélik, hogy mi, nők is csak emberből vagyunk, ugyanolyan szexuális vágyakkal és érzésekkel, mint a férfiak.
„Szép és jó dolog, hogy csak azzal feküdjünk le, akibe szerelmesek vagyunk, de ha én mindig eszerint éltem volna, a legszebb éveimben akár kolostorba is vonulhattam volna, mert van, akinél a szerelem nem jön ám olyan gyakran és könnyen. Sőt, olyan is van, akinél a jó szex hozza meg” – meséli egy fórumozó hölgy, akinél, ahogy ő írja, „hosszúra nyúlt a szingliség”. Kati (30) is ebben reménykedik, amikor ágyba bújik egy számára szimpatikus és vonzó férfival: „Mivel már több éve nincs párkapcsolatom, néha belemegyek egy-egy olyan románcba, aminek előreláthatólag nem lesz folytatása. Ennek az az oka, hogy egyrészt vágyom a testi közelségre, másrészt sokszor bízom abban, hogy igenis kialakulhat valami komolyabb az adott férfival.” Katit általában nemcsak a kalandot követő reggelek, hanem napok, hetek is megviselik, mert a testi intimitás hatására sokszor sajnos viszonzatlan érzelmeket kezd el táplálni az illető iránt.

Mi is érünk annyit, mint húsz centivel hosszabb barátaink”

Egyéjszakás kalandok: a szexualitás tüzijátékaiKati véleménye szerint az alkalmi szex társadalmi megítélése életkortól függ: „Harmincévesen én is furán nézek a fűvel-fával összefekvő tinikre, de az én korosztályomban nem ítélem el ugyanezt” – mondja. A fórumon pedig az egyik hozzászóló szerint a másnap reggeli ébredés után a hölgyekre használt, nem túl hízelgő jelzők még a „régi békebeli időkre” nyúlhatnak vissza, amikor szépanyáink bizonyos dolgokat nem voltak hajlandók megtenni. „Ebből adódik, hogy azokat a hölgyeket, akik belemennek az egyéjszakás kalandokba, rögtön »affélének« titulálják. Ezen jelzők használata kifejezhet irigységet is a jelölő részéről, mert a másik megtette, amihez ő túl gyáva vagy képmutató. Úgy érzem, ehhez az is nagyban hozzájárul, hogy a teremtés koronái a mai napig kissé túl vannak misztifikálva, holott nélkülünk a többsége még a gatyáját sem találja meg reggel! – írja a hozzászóló. – Bár emancipáció van, ugyebár, mi, nők is érünk annyit, ha nem többet, mint húsz centivel hosszabb barátaink” – teszi még hozzá.
Hogy a másik oldal véleményét is meghallgassuk, megkérdeztünk egy nőfaló pasit is. Ádám, akinek számos egyéjszakás kalandja volt már, úgy véli, igenis születhet egy ilyen alkalomból is tartós kapcsolat: „Az egyik, több évig tartó kapcsolatom is egy hirtelen, forró szex eredménye volt. Igaz, eddig szinte minden barátnőm mellől félreléptem egy kaland erejéig, de annak mindig megvolt az oka. Az egyik barátnőm például egy hónapig nem volt hajlandó lefeküdni velem, holott tudta, nekem milyen fontos a szex – mondja. – Sosem gondolom azt a nőkről, hogy könnyűvérűek, csak mert szeretkeznek velem. Egyikünk sem több vagy kevesebb a másiknál” – teszi hozzá.

„Nagy csalódás érheti azt, aki többet vár”

„Nyáron a meleg miatt lazábban öltözködünk, többet megmutatunk magunkból, így mások erősebben észlelik az egyéjszakás kaland legfontosabb kiváltóját, a fizikai vonzerőt – mondja Turánszky Edina pszichológus, mediátor. – A lazább öltözék miatt a viselkedés is fesztelenebbé válik, de a nyitott öltözék nemcsak a viselőjét teszi nyitottabbá, a többi embert is kezdeményezésre bátorítja. Az egyéjszakás kaland gyakran nem előre megtervezett dolog, ezért feledkeznek meg olyan sokan a védekezésről, hiszen a szenvedély hevében nem biztos, hogy eszükbe jut, de ha mégis, akkor gyakran úgy gondolják, hogy azt ciki, mert elmúlik általa a varázs” – teszi hozzá a szakértő.

Egyéjszakás kalandok: a szexualitás tüzijátékai

A pszichológus elmondta, hogy evolúciós örökségünk az, hogy a férfiaknak inkább a mennyiség, a nőknek pedig a minőség a fontos. A Human Nature című internetes újság 2010. júniusi számában közölte Anne Campbellnek, a Durham University professzorának a kutatási eredményeit a témában. A megkérdezett résztvevők közül a nők gyakrabban számoltak be negatív érzésekről az egyéjszakás kalandokkal kapcsolatban, mint a férfiak. A nők gyakran érzik úgy, hogy kihasználták őket, és többet aggódnak a jó hírük miatt. A férfiak a spontán szexet a sikerrel hozzák kapcsolatba, az jobb közérzetet és magabiztosságot ad nekik.
„Az egyéjszakás kaland esetében nagyon fontos, hogy ne essünk abba a hibába, hogy többet várunk el tőle – nem lehetetlen, és alakult már át egyéjszakásnak induló kapcsolat tartóssá, de ez a legritkább eset. Nagy csalódás érheti azt, aki többet vár tőle” – tanácsolja Turánszky Edina.

5+3 jó tanács az egyéjszakás kalandhoz

  1. Ne csak magad szedd rendbe, hanem a lakást is. Ki tudja, hol lesz kedvetek egymásnak esni? Ha elpakolod a mosatlant a konyhapultról, eggyel több izgalmas helyszín akad!
  2. Üzletben nincs barátság! Ha vadászni mész, ne a legszebb barátnőiddel tedd, így több esélyed marad a kiszemelt áldozat gond nélküli becserkészésére.
  3. Te se csípj be túlzottan! Egyrészt nem árt vigyázni magadra: mégiscsak egy félig idegennel fogod tölteni az éjszakát, másrészt pedig nem túl vonzó egy dülöngélő, akadozó nyelvű lány.
  4. A mosoly jókedvet generál és önbizalmat sugároz, ezek kombinációja pedig vonzza a pasikat.
  5. A pasik nem értik a célzásokat, légy hát lényegre törő. Mikor hazaindulna, mondd meg neki, hogy te is így teszel, és hazakísérhet.

Ha már a célegyenesben vagytok:

  1. Legyen nálad óvszer! Ezzel nemcsak a nem kívánt terhességet előzheted meg, hanem a nemi úton terjedő betegségeket is.
  2. Ne engedd, hogy nálad aludjon, ezzel elejét veheted a reggeli kínos pillanatoknak.
  3. Végezetül: engedd el magad, és ne törődj a rosszallást sugárzó arcokkal, egészen biztosan szükségük van egy jó szexre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top