Veronica Witte német kutatónő 50 önkéntest vizsgált, akik mindannyian 50 éven felüliek voltak. Három csoportra osztotta a kísérletben részt vevőket: az egyik csoport három hónapon keresztül 30 százalékkal csökkentette a napi kalóriabevitelt.
A második csoport változatlan kalóriafogyasztás mellett naponta 15 százalékkal több telítetlen zsírsavat fogyasztott, míg a harmadik csoport semmit sem változtatott a táplálkozási szokásain.
A harmadik hónap végén mindhárom csoporttal a tanulási és koncentrációs képességet vizsgáló teszteket töltetett ki a kutató. A tesztek eredménye mindenkit meglepett: a diétás étrendet követők eredménye ugyanis sokkal magasabb volt, mint a másik két csoportba tartozóké. Witte szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a diétás étrend jó hatással van az anyagcserére, ráadásul a szervezet gyulladásos folyamatait is képes visszafogni.