Életmód

Hidegen ajánljuk: tökmagolaj

A tökmag Isten zsebéből potyogott a földre – mondták régen, és a népgyógyászatban ennek megfelelő rangban is kezelték. Érdekes, hogy már akkor is elsősorban hólyag- és prosztataproblémák kezelésére.

Erre alkalmas is! Hatása ma már nyilvánvaló, és gyógyászati célra elsősorban a héj nélküli magvakból származó, hidegen sajtolt tökmagolaj megfelelő. Élettani szempontból rendkívül értékes, ne használjuk sütésre-főzésre, így megőrzi a tökmagolaj gazdag és értékes hatóanyag-tartalmát.

Védi az ereket
 
A tökmag rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban (ómega-3, ómega-6, ómega-9 zsírsav), amelyek bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet, és hatékonyan védik ereinket az elmeszesedéstől. Emiatt fontos szerepet töltenek be a szív- és keringési, valamint agyi keringés rendellenességek megelőzésében is. Ha az ereink a kor előrehaladtával is jól átjárhatóak maradnak az oxigén- és tápanyagdús vér számára, könnyen belátható, hogy a jobban táplált szervek jobban tudnak szolgálni bennünket. A statisztikák szerint a 40 és 60 éves férfiak legalább 60%-ának, a 60–70 éves korosztály 75%-ának okoz tüneteket a prosztatája. Bezzeg, ha ennénk a tökmagot! Ebben a csodálatos kis magban található egy delta-7 fitoszterol nevű anyag, amely a szelénnel karöltve enyhíteni képes a prosztataproblémákon, illetve a panaszok jó eséllyel megszüntethetők. Kutatások azt igazolják, hogy a tökmagolaj különösen gazdag antioxidánsokban (A- és E-vitaminban, koenzim-Q10-ben és a már említett szelénben), amelyek a szabad gyököket megkötik, így – többek között – lassítják az öregedést, segítik egészségünk megtartását, sőt helyreállítását is! Meglepő felfedezés, hogy vízben oldódó antioxidánsok is találhatók benne. Ezek védőszerepe még jelentősebb az emberi szervezetben.

Hidegen ajánljuk: tökmagolaj

Csíra formájában szendvicsben is élvezhetjük!

Ne feledkezzünk el a csíráztatott tökmagról! Ezt salátára vagy kenyerünkre szórva, akár mindennap élvezhetjük. Ha nehezen tudjuk beszerezni, és nem tudunk otthon csíráztatni sem, együk kapszulázva, áldásos élettani hatását úgy is tapasztalhatjuk. A tökmagot ledaráljuk, ízesítjük, így nagyon finom szendvicskrémet készíthetünk belőle. A tökmagolajhoz pedig szerencsére már elég könnyen és sok helyen hozzá lehet jutni. Fogyaszthatjuk salátaöntetként, reggel pirítósra vaj helyett, de akár magában is naponta egy evőkanállal. Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően afrodiziákumként is megállja a helyét. Javasolt nemcsak az uraknak, hanem a hölgyeknek is, mivel a simaizomzatok erősítésében is segítségünkre lehet, arra pedig mindenkinek szüksége lehet.

 

Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

Hidegen ajánljuk: tökmagolaj

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top