Életmód

Fizet a főnök a fogyókúráért?

Az amerikai cégek akár fizetni is készek azért, hogy túlsúlyos munkatársaikat fogyókúrára fogják – írja a Pennsylvaniai Egyetem tanulmánya.

Az idén minden eddiginél több amerikai cég ajánlott fel célprémiumot azoknak a túlsúlyos dolgozóknak, akik hajlandóak fogyókúrába kezdeni. A felmérések szerint ugyanis az amerikai lakosok kétharmada túlsúlyos, negyede egyenesen súlyosan elhízott. Ha ez így megy tovább, az orvosok becslése szerint 2015-re már az amerikaiak háromnegyede fog túlsúllyal és közel 40 százaléka elhízással küzdeni, ennek egészségügyi vonzatai pedig mind az egészségügynek, mind pedig a munkaadóknak súlyos anyagi gondot jelentenek majd.

Fizet a főnök a fogyókúráért?

Ép ezért a vállalatok felkarolták a fogyókúra-mozgalmakat: az OhioHealth munkatársai például akár 500 dollárt is kaphatnak, ha az ebédszünetben sétálni mennek – a teljesítményüket lépésszámláló jegyzi. Az egyik nagy informatikai óriás pedig azokat az alkalmazottakat támogatja 3 hónapra 150 dollár jutalommal, akik 12 hetes internetes fogyókúraprogramon vesznek részt.

Egyes orvosok azonban kételkednek az ilyen programok eredményességében: egy – hét hasonló vállalati programot elemző – tanulmány ugyanis kimutatta, hogy az átlagos súlycsökkenés a jutalommal támogatott munkavállalóknál is mindössze fél kiló volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top