Életmód

Van kép a bőrödön? Tetoválás, piercing és a divat

Ez a bőr évtizede. Soha ennyi erőfeszítés nem irányult arra, hogy a bőr sima legyen, feszes, rugalmas, egészséges, harmonikus felületű. Harc a ráncok, a narancsbőr, a gravitáció ellen. Csakhogy itt a másik irányzat is: harsány, sötét képek hamvas tini-, izmos férfi- és érett felnőttkarokon. Nagy minták, kicsik, amelyek sebzéssel íródnak a bőrbe. Miért?

Izmos, fiatal férfi ül a székben, vaskos felkarján dolgozik a tetováló. Biomechanikus minta lesz, magyarázzák, csavarok, fogaskerekek rajza, mintha ezek működtetnék a kart. A mintában egy kisgyerek képe is helyet kap. „A fiam” – mondja a büszke apa, aki rezzenéstelenül ül, miközben a tű érintése nyomán ki-kiserken a vér a bőréből.
– Inkább kellemetlen, mint fájdalmas – magyarázza Lukács Anita tetováló. – A nők jobban bírják, de amelyikük mégsem, az nagyon nem! Érdekes, de a küzdősportot űző férfiak is szenvednek, valószínűleg azért, mert kevesebb zsír van rajtuk, és nincsenek hozzászokva, hogy egy ember, ráadásul egy nő bántsa őket, és azt mozdulatlanul tűrjék.

Anitának a kiváló rajzkészségén túl úgynevezett sterilvizsgára is szüksége volt, amikor belevágott ebbe a vállalkozásba. A vizsgát az ÁNTSZ-nél kellett letennie, amelynek szakemberei a helyiség higiéniás körülményeit is vizsgálták. Régebben sterilizálták a tűket, ma már egyszer használatossal dolgoznak, ez viszi be a festékanyagot a bőr bizonyos mélységébe. Közben egy negyven körüli anya a lányával együtt választ mintát, az anyának már van tetoválása, szeretne még egyet, és egyet a tizenöt éves lánynak is.

– A múlt héten is egy anya hozta be a lányát, de ez azért nem gyakori. Inkább az, hogy valaki alig várja, hogy tizennyolc éves legyen, és jöhessen. Mert az alatt szülői engedélyt szoktam kérni.
Anita nyilván mindent bele tud vinni a bőrbe, de van, amit nem akar.
– Egy lány a Józsi nevet kérte, s mivel csak tizenhat éves volt, nem csináltam meg, de egyébként is azt mondtam neki: „Most őt is szereted, de az élet hosszú. Még egy férjből is lehet exférj…” Van, akinek próbálom bizonygatni, hogy mennyivel szebb lenne a finom orchidea, mint a cipőmárka logója, de azért túlságosan nem avatkozhatom bele. Ha ő attól jobban, többnek érzi magát, nő az önbizalma, akkor nem bírálhatom felül. Gyakran lelki bánat, sorsfordító élethelyzet, válás, szakítás hozza ide az embereket.

A férfiak inkább a felsőtestükön, a vádlijukon hordanak mintát, a nők, a lányok jobban szeretik a takarható, titkos helyeket. Bugyi alá, csípő mélyére, bokára, lapockára. Sokan apró mintát választanak, épphogy legyen valami.
– A nagyobb kép nem készül el egy ülés alatt, és időt kell hagyni a gyógyulásra is, ami három hét. Az érintett bőrfelületet betekerem folpakkal, hogy ne fertőződjön, otthon le kell mosni vízzel vagy antibakteriális szappannal, és bőrápoló krémmel kell kenegetni naponta háromszor. A festékre még nem volt senki allergiás, bevizsgált anyagokkal dolgozom, csak ilyenekkel lehet.
A tű, amelyet Anita a tetoválógép végére illeszt, leginkább hústűre emlékeztet. Ezzel juttatja a festéket a bőrbe. A kis vércsíkokat és a festékmaradékot papírtörlővel itatja fel. Ha a tű a bőr mélyebb rétegeibe, a kötőszövet alapállományába juttatná a festéket, akkor az megfolyna, csúnya, pacás lenne.

Szülői sikoltás helyett…

– Több mint ötezer éves kulturális örökség a tetoválás. Rangot, törzshöz, valláshoz tartozást, vagyoni helyzetet jelzett, a mágia része volt, a gyógyításé, máskor a kivetettségé, a bűné – magyarázza Horváth Judit pszichológus. – Már nem a szubkultúra része, ezt fontos érzékelni. A tetoválás a fiatalság szimbóluma is, amikor egy anya a lányával együtt tetováltat, akkor kicsit azt érzi, mintha záródna köztük az életkori olló. Az is érthető, hogy fontos események feldolgozásakor keletkeznek tetoválások. Az ember szeretné magára varratni, fájdalommal megpecsételtetni a traumát, ami afféle megváltás lehet a számára. A kamaszoknál a tetoválás az önmagukról való döntést jelentheti. Ők ugyanis elég sokat szenvednek attól, hogy mások döntenek róluk. És mi az, amit teljesen uralni tudnak? A testüket. A testre festett kép a saját döntés bizonyítéka, és nemcsak mások előtt, hanem saját maguk számára is.

Van kép a bőrödön? Tetoválás, piercing és a divat

Természetesen a divat, a csoporthoz való tartozás is fontos szempont, hiszen a tetoválás közös, de a minta lehet nagyon egyéni. A pszichológus szerint ha a kamasz kőkemény szülői ellenállásba ütközik, az inkább megacélozza elhatározását.
– Azt tanácsolom, hogy a szülő kérdezzen. Próbálja megtudni, miért akarja ezt a gyerek, miért fontos neki, egyáltalán mit akarna magára varratni. Ezekből kiderülhet az, amit a gyerek nem akar, nem tud elmondani, hogy mi az a probléma, amivel küzd. Közben el lehet gondolkodni azon, hogy a gyerek egyéb döntéseit mennyire vesszük komolyan, vagyis szülői önvizsgálatra is alkalom nyílik. Így lassan, időt nyerve kiderül, hogy mennyi ebben a komoly szándék, és mennyi a szülőpukkasztás. Aztán még mindig lehet azt kérni, hogy várjon, míg tizennyolc éves lesz. És igen, az is lehet, hogy a szülőnek le kell győznie az ellenállását, és el kell fogadnia, hogy a gyereke ezt akarja. Egy a lényeg: a rémült sikoltozás nem olyan hatékony, mint a törekvés valamiféle egyezségre.

SZÍNEK ÉS FÉMEK
Ha valakinek – akár a tetoválás alatt vagy utána, akár évek múlva – viszketni, vörösödni kezd a bőre, begyullad, esetleg felhólyagosodik, akkor ez allergiás reakció. Minél színesebb a festék, annál „veszélyesebb”, de tudni kell, hogy a fekete tetoválófestékhez is szoktak kéket vagy zöldet keverni. A legproblémásabb szín a vörös, ennek alapféme a higany, pontosabban annak higany-szulfid-vegyülete. A sárga festékben általában kadmium, a kékben kobalt, a zöldben króm található. A bíbor és a lila mangánból, a barna vas-oxidból vagy kadmiumsóból, a fehér titánból vagy cink-oxidból készül.

 
Vigyázat: allergia!

Ahhoz, hogy felelős döntés szülessen a témában, nagyon fontos minden következménnyel számolni. Az egészségügyiekkel is. Tudni kell, hogy a festékek zöme fémet is tartalmaz, és allergiás reakció jelentkezhet a tetováláskor, de később is, bármikor. Ezért annak, aki már tapasztalt magán fémallergiára utaló jeleket, érdemes tetoválás előtt allergiatesztet kérnie. Azoknak, akiknek keloidhajlamuk van (ezt onnan lehet felismerni, ha valakinek a sebei nehezen, csúnyán, hegeket hagyva, túlburjánzással gyógyulnak), szintén vigyázniuk kell, mert tetoválás után a bőrük heges, egyenetlen lesz, helyenként kidülled, máshol besüpped. Mindezt dr. Kolat Zsuzsanna bőrgyógyász-kozmetológus, az Alfa-Med Egészségközpont főorvosa mondja el, aki szerint a henna sem jelent középutas megoldást, hiszen abba – a jobb felszívódás elősegítésére – parafenilén-diamint (PPD) kevernek, ami Európában a huszonöt leggyakoribb allergén között szerepel. Fémallergia a piercingnél is jelentkezhet, vagyis veszély akad bőven.

A piercinget könnyű kivenni, de a lyuk helye mindig ott marad
A piercinget könnyű kivenni, de a lyuk helye mindig ott marad

– A piercingnél a legnagyobb veszély a fertőzés, ez a beszúrás vagy a helytelen kezelés miatt a gyógyulás idején jelentkezhet. A piercing ékszerek fémből készülnek, de még azokban is lehet króm-nikkel-származék, amelyeket aranynak mondanak. Ezenkívül sajnos gyakori a sérülés, amikor az ékszer beakad valahová, ilyenkor komoly szövetszakadások, vérzések keletkeznek, az intimpiercingeknél is igen gyakori eset ez. Fontos tudni, hogy a piercinget ugyan viszonylag könnyű kivenni, de a lyuk helye mindig ott marad, vagyis nem gyógyul nyomtalanul. És van még valami említésre méltó: akupunktúrás pontokat bökhetünk meg vele. A szervezet energiaáramlását is befolyásolhatják a bőr alá szúrt fémeszközök.

Eltüntethető

Visszatérve a tetováláshoz, van egy rendkívül fontos kérdés: el lehet-e távolítani a tetoválást? És ha igen, hogyan? Kolat Zsuzsanna többek között ezzel foglalkozik, s ő azt mondja, hogy hosszú, sok türelmet és bizony nem kevés pénzt igénylő eljárás ez. Van, aki azért szedeti le a tetoválását, mert új élethelyzetében vagy állásában az már nem vállalható, esetleg új partnerének nem tetszik. A rosszul sikerült, az arc karakterét megváltoztató sminktetoválást, még a szemkontúrt is el lehet tüntetni.
– A módszer lényege, hogy a Q-kapcsolt lézerrel apró „ütéseket” mérünk a festékre, mintha kőtömbből pattintanánk le lézerrel apró darabkákat. Ezeket a kis festékszemcséket pedig bekebelezik és elszállítják a szervezet falósejtjei. Sok folyadékot kell utána inni, hogy gyorsabban kiürüljön a szervezetből. Nagyon aprólékos folyamat, közben szüneteket kell tartani, amíg a lézerrel kezelt felület regenerálódik, s a seb begyógyul. A lepattanó darabkák megsérthetnek pici ereket, apró pontszerű vérzés fordulhat elő, de hegesedést nem okoz. Igaz, fémallergia ilyenkor is jelentkezhet, hiszen ez is erőteljes inger a szervezetnek, amikor nagyobb mennyiségben találkozik a fémtartalmú festékdarabkákkal. Kisebb méretű vagy kozmetikai tetoválást három-öt ülésben lehet eltüntetni, ám minél nagyobb az érintett terület, és minél több a festék, ez annál tovább tart. A kezelés előtt érzéstelenítőkrémmel zsibbasztják el a bőrt, egyedül a boka környékén kell injekciót adni, valamiért ez a legfájdalmasabb terület ennél a műveletnél. Előfordulhat – és ezt előre megmondani nem lehet –, hogy a bőr a nagy irritáció miatt feladja a pigmenttermelést, és az adott helyen világosabb folt marad.

KARIKA, PONT, TÜSKE ÉS TÁRSAIK
Manapság leginkább az arcra (száj, orr) kérnek piercinget, divatosak a fülbe, szemöldökhöz, köldökbe helyezett szépségpontok. A piercingesnek ÁNTSZ-engedéllyel kell rendelkeznie. Steril dobozban kell tartania a műszereit, csipeszeket, ollókat, érszorítót, az utóbbival fogja meg az ékszer vékony szárát. A folyamat úgy kezdődik, hogy fertőtlenítik a bőrfelületet, a nyelvnél általában spray-vel érzéstelenítenek, mert az fáj legjobban. Branültűt használnak, amiben van egy kis cső, azzal vezetik be az ékszert. Az egész folyamat öt-tíz perc. A teljes gyógyulás általában négy-öt hétig tart, közben tengeri só vizes oldatába mártott vattával kell ápolni a felületet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top