Életmód

A stressznek jó oldala is van!

A stressz ártalmairól sokat hallani, ám jó tudni, hogy nem csak rossz oldala van a feszültségnek – ha ügyes vagy, kihasználhatod, hogy a stresszhormonok hatékonyabbá, éberebbé, erősebbé tesznek.

A stressznek jó oldala is van!A stressz okosabbá tesz. Amerikai tanulmányok szerint a stressz rövid időre felerősíti a tanulási képességet és a memóriát – ez a kortizol stesszhormon agyra gyakorolt hatásának köszönhető. Ha tehát túl feszült vagy az alváshoz, ne forgolódj idegesen az ágyban – inkább állj neki valamilyen sürgős munkának vagy tanulnivalónak, majd pótold a pihenést, amikor megnyugodtál.

A stressz kedvesebbé tesz. Amikor feszült vagy, a testedet elárasztja a „szeretethormonnak” is nevezett oxitocin. Ez a legjobb időpont arra, hogy felhívd egy rég nem látott barátodat, vagy a közösségi oldalakon lépj kapcsolatba a barátaiddal – valószínűleg úgyis vágysz néhány jó szóra.

A stressz erősebbé tesz. Bár a tartós stressz rontja az immunrendszer működését, a rövid távú készenléti állapot a védekezőrendszert is „csatasorba állítja”. Ám nagyon fontos, hogy a feszült helyzet elmúltával találj időt és módot arra, hogy megnyugodj, relaxálj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top