A zamatos görögdinnye részben hatalmas víztartalmának köszönheti gyógyhatását: remekül tisztítja a szervezetet, hatékonyan távolítja el a felgyűlt salakanyagokat, így a narancsbőr ellen és a méregtelenítés során is hatásos. Remekül hidratál, a nyári melegben a folyadékbevitel egy részét meg lehet oldani belőle. Máj- és vesebetegek számára kimondottan ajánlott, de vitaminjai és ásványi anyagai miatt mindenkinek javasolt a fogyasztása.
A piros húsú gyümölcs számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag: tartalmaz B6-, C- és E- vitamint, emellett niacint, folsavat, vasat, káliumot és mangánt. A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmassága és az egészséges keringés miatt van szükségünk, a B-vitamin bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja. A karotin is megtalálható benne, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. A görögdinnye mangántartalma élénkíti a pajzsmirigy működését és a zsírégetést. Kiválóan alkalmazható fogyókúra idején.
Kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert folsavat is tartalmaz, illetve szoptató nőknél képes fokozni a tejtermelést, az emésztési problémákkal küzdőknél pedig azért hatékony, mert serkenti a bélmozgásokat. A libidóra is jó hatással van, ám a parlagfű-allergiások óvatosan fogyasszák, ugyanis keresztallergiás reakciót idézhet elő.