nlc.hu
Életmód
Nullkalóriás cukorpótló: sztívia

Nullkalóriás cukorpótló: sztívia

A sztívia (Stevia, édesfű) egyszerű leveles növény, a kapható és bárki számára hozzáférhető nullkalóriás cukorpótlók és édesítőszerek közül, bátran állíthatom, a legegészségesebb.

Ázsiában több évtizede használják a Paraguayban őshonos, 154 fajt számláló növénycsaládból azt a kettőt, ami ebben a cikkben érdekes számunkra. A többi hajtásai ugyanis nem édesek. Az édesfű hajtásait megőrölve a porcukornál háromszor erősebb édesítő hatású port kapunk. Különlegesen édes, kissé gyógynövényes ízét a steviol-glükozidoknak köszönheti. Ez az anyag a szervezetben nem bomlik le, így gyakorlatilag nincs kalóriaértéke, de a hő sincs rá káros hatással. Európába a 19. században került, de nem vált népszerűvé. Elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Napjainkban, sajnos és nehezen érthető módon, csak néhány országban használják gabonapelyhek, teák, italok édesítésére.

Számos vitamin és nyomelem található benne

Említést érdemel a növény A- és C-vitamin-tartalma miatt, az ásványi anyagok közül pedig cink, magnézium, foszfor és vas található benne. Van még valami, amiért mindenképpen fontos beszélnünk erről a növényről: egy nagyon értékes flavonoidfajta található benne, a rutin. A rutin alkalmas az érfalak megerősítésére, a szénanátha, az aranyér, a májbetegségek és a szemet sújtó hályogbetegségek kiegészítő kezelésére. A gyógyszeripar is előszeretettel használja fel gyógyszerek készítésére. Dán és brazil kutatások azt állítják, hogy nemcsak azért ajánlható cukorbetegeknek, mert nem zavarja meg a vér cukorszintjét, hanem még szabályozza is azt, valamint a hasnyálmirigy működését is sikeresen támogathatja. Candida-diétát folytatók is beépíthetik a mindennapi táplálkozásukba. Említik még gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságát is, emiatt az influenzás, megfázásos időszakban használata különösen javallott. Mivel a benne lévő glükozidok a szervezetben sehol, még a szájban sem bomlanak le, a cukorral ellentétben a sztívia fogszuvasodást sem okoz.

A legegészségesebb cukorpótló: sztívia


Alacsony kalóriatartalom

Hazánkban is árusítják már cserepes növényként. Szereti a jó vízáteresztésű, középkötött talajt és a világos helyet. Apró, fehér virágait nyáron hozza. Cukortartalma a virágzást megelőzően a legmagasabb. Használata egyszerű: egy levélkéjét keverjük hideg vagy meleg italhoz, időnként megnyomkodva hagyjuk kiázni, vagy főzés közben dobjuk a lábosba. Ha nem akarjuk mi nevelgetni, leveleit szárítva is be tudjuk szerezni. De ennél sokkal egyszerűbb használni, ha rögtön őrölve, azonnal oldódó, gyönyörű, fehér porcukorhoz hasonló formában visszük haza. Még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy a mesterséges édesítőszerekkel ellentétben a sztívia hőkezelés (főzés, sütés) közben sem változtatja meg ízét, tehát cukormentes, alacsony kalóriatartalmú sütemények készítésére is kiválóan alkalmas. Ha nem szeretjük az ízét, de előnyös élettani hatását tapasztalni szeretnénk, akkor is van megoldás. A sztíviához szerencsére már kapszulázott formában, étrend-kiegészítőként is hozzájuthatunk. Ha az étkezések előtt fél órával elfogyasztjuk, sokkal hamarabb fogjuk a jóllakottságot érezni, ami szintén szerencsésen tudja támogatni diétás terveinket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top