Életmód

8 tipp, hogyan vess véget a nassolásnak!

Egy kutatás szerint naponta több mint 200 döntést hozunk az evéssel kapcsolatban – ezek nagy részét reflexből, gondolkodás nélkül. Ha viszont a robotpilóta nassolásra ad utasítást, aligha lesz sikeres a fogyókúra!

Mutatunk 8 ötletet arra, hogyan állítsd át egészséges étkezésre az „automatádat”.

1. Állj meg, hallgass és figyelj!
Ne beszélj teli szájjal, de ne félj vacsora közben beszélgetni – így lassabban eszel, hiszen két falat közben le kell tenned a villát. Kapcsold ki a tévét, helyette meséljétek el, kinek milyen napja volt (de lehetőleg ne panaszkodjatok!).

2. Rágózz sütés közben!
Általában semmilyen konyhatechnikai oka nincs a tészta vagy a sütihez készülő krém folyamatos kóstolgatásának – foglald le a szádat inkább valamilyen erős ízű rágógumival. A legjobb, ha cukormentes!

3. Legyen kéznél a répa
Csak egészen picit kóstolgasd az ételt főzés közben, épp csak amikor nagyon muszáj. Ha mindenképp rágcsálnivalóra vágysz, legyen kéznél néhány bébirépa vagy répahasáb. Az is jó megoldás, ha egy pohár hideg víz áll a konyhapulton, fogyasztásra készen.

8 tipp, hogyan vess véget a nassolásnak!


4. Szedj a gyerekeknek kisebb adagot!

A kisgyerekek ösztönösen érzik, mennyit kell szedniük – ha ezt erősíted bennük, nem kell félned a későbbi súlyproblémáktól.

5. Mindenki a saját tányérját…
Ha te viszed ki a tányérokat a konyhába, nagy az esélye, hogy belekóstolsz majd a maradékokba – épp ezért mindenki helyezze el a mosogatóban a saját tányérját. Ha nem szeretnéd kidobni azt a sok finomságot, kínáld meg vele a kutyát, de semmiképpen ne te nassold el, ami a tányérokon maradt!

6. Legyen kisebb a kanál!
Nemcsak a kisebb tányérok segíthetnek csökkenteni az adagokat: ha kisebb kanállal eszel, lassabb lesz a tempó, így kevesebbtől is eltelsz.

7. Keresd az egészségeset!
Ha enni támad kedved, gondold át, mit is szeretnél enni: keresd a lehető legegészségesebb ételt, amelytől azonban még nem érzed úgy, hogy bármit is megvonnál magadtól.

8. Moss fogat evés után!
Ez ugyanis nagyon komoly „vége az evészetnek!” jelzés az agy számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top