Életmód

Fagyi 4 speciális étrendhez

A fagyiról szerencsére senkinek nem kell lemondania. A hűtőpultban a különböző allergiákban szenvedők, az állati összetevőket kerülők és a speciális étrendet betartó jégkrémkedvelők is megtalálják a számukra is fogyasztható nyári édességet.

Túl sok kalória egy pálcikás jégkrém? Nem választhatsz akármilyen fagyit, mert a laktóztól felpuffadsz, így egész nap kellemetlenül érzed magad? Folyton az összetevőket böngészed, mert csak gluténmentes terméket ehetsz? Összegyűjtöttük a nyár jeges csodáit, a liszt- és laktózérzékenyekre, a vegákra és a fogyókúrázókra is gondolva.

Laktózérzékenyeknek

Nem puffad fel a hasad, ha ezt választod!
Tejérzékenység? Míg Magyarországon minden hatodik ember laktózérzékeny, egyes kutatások szerint a világ felnőtt lakosságának hetvenöt százaléka nem képes tökéletesen lebontani a tejben, illetve a tejtermékekben található cukrot. A panaszt a laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje okozza.
– Az enzim a laktóz lebontásáért felelős, s ha nem található meg a szervezetben, a laktóz nem bomlik le, hanem a belekben reked. Ilyenkor bizonyos erjedéses folyamat során gáz képződik, ez okozza a puffadást. Előfordulhat hasmenés is, hosszú távon pedig növekszik a csontritkulás kialakulásának kockázata – magyarázza Tormási Anna dietetikus.

Fagyi 4 speciális étrendhez

Mi a megoldás? Válassz laktózmentes tejből készült vagy tejmentes, vízalapú jégkrémet!
Próbáld ki: EauYeah Fruit Peak biogyümölcsös fagyi (93 kalória és nulla százalék laktóz, ellenőrzött biogazdálkodásból származó búzasziruppal, glükóz-agávé sziruppal és kevés cukorral édesítve), 292 Ft; EauYeah Fruit Wave biogyümölcsfagyi (94 kalória, nulla százalék laktóz, búzasziruppal és glükóz-agávé sziruppal édesítve), 318 Ft, www.biopartner.hu.

Vegáknak

Növényi fagyi rizzsel és szójával

Fagyi 4 speciális étrendhezSemmi állati eredetű étel? A szigorú vegán (vagy teljes vegetáriánus, minden állati eredetű összetevőt kerülő) diétát követők nem választhatnak a tehéntejes fagylaltokból, nekik találták ki a szójatejes és rizstejes termékeket!
– Csupán ízbeli különbség figyelhető meg a kétféle jégkrém között. A rizs- és szójatejes jégkrémeket a tejérzékenyek is nyugodtan keressék a bioboltok hűtőpultjában, az utóbbiakat a szójaallergiában szenvedők nem fogyaszthatják – hangsúlyozza a szakértő.
Fontos! Ellenőrizd a címkén, hogy a termék mennyi telített zsírsavat tartalmaz, a szója- és rizstejes jégkrémek ugyanis nem mindig egészségesebbek a hagyományos típusoknál.
Próbáld ki: Bon Ice pálcikás jégkrémek (100 grammonként 313 kalória és 19 gramm zsiradék!), 700 Ft, viszont megbízható bioösszetevők alkotják. Az epres SoYeah bioszójafagyi laktóz- és koleszterinmentes (100 gramm mindössze 161 kalóriát és 7,5 gramm zsírt tartalmaz), 928 Ft, www.biopartner.hu.

Lisztérzékenyeknek

Kóstold meg a gluténmentes jégkrémet!
Lisztérzékenység? A cöliákia, azaz lisztérzékenység a lisztben található sikérrel, a gluténnal szembeni túlérzékenység. A sikér összetett fehérje, mely a búza-, rozs-, árpa-, zab-, tönköly- és durumlisztben, illetve az ezekből előállított keményítőkben is megtalálható.
– Az intolerancia komoly tüneteket okoz, melyek még a betegség teljes kifejlődése előtt észlelhetők. Ha haspuffadás, „pókhas” alakul ki, étvágytalanság, hányás jelentkezik, amelyet esetleg pszichés tünetek is kísérnek, gluténallergiára gyanakodhatunk. Akár a glutént tartalmazó étel fogyasztása után 24 órával is jelentkezhetnek a tünetek – teszi hozzá a dietetikus.
Mi a megoldás? Vásárolj gluténmentes fagyit! Külföldön keresd az áthúzott kalász ábráját a terméken, itthon egyelőre nem jelölik, hogy a termék „GM”, így muszáj megvizsgálni az összetevőket. A legtöbb fagylalt azonban nem tartalmaz glutént.
Próbáld ki: Carte d’Or zserbó (200 kalória és 8 gramm zsiradék minden 100 grammos adagban), 1290 Ft; SPAR Ice Creation Joghurt Waldfrucht (186 kalória és 7 gramm zsiradék 100 gramm fagylaltban), 849 Ft, www.algida.hu, www.spar.hu.

Fogyókúrázóknak

Diabetikus megoldás a karcsú vonalakért!
Harcban a mérleggel? Az igazi gyümölcsből készült sörbetek és a szomjoltó gyümölcsös-vizes termékek cukortartalma ugyan megegyezik a többi jégkrémével, fogyasztásukkal azonban nem viszel be zsírt a szervezetbe. A light, vagyis csökkentett zsírtartalmú dobozos termékek itthon idén egyáltalán nem kaphatók, mert a forgalmazók kivonták őket a forgalomból, így csak külföldön lehet ilyen terméket vásárolni. Itthon az édesítőszerrel készült diabetikus fagyi hódít, amely egyáltalán nem tartalmaz cukrot, bár zsírtartalma igen magas.

Fagyi 4 speciális étrendhez

Tipp: dönts a joghurtos fagylaltok mellett, hiszen akár tízszer soványabbak, mint a tejszínalapúak!
Próbáld ki: Family Frost diabetikus Soma Mix (fruktózzal és szorbittal édesítve, 3 gramm zsiradék és mindössze 54 kalória minden 33 grammos pálcikás jégkrémben, cukorbetegek is fogyaszthatják), 100 Ft/db; Family Frost diabetikus csokoládés-vaníliás jégkrém (fruktózzal és szorbittal édesítve, 173 kalória és 9,8 gramm zsiradék egy 100 grammos fagylaltadagban, cukorbetegek is fogyaszthatják), 899 Ft, www.familyfrost.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top