nlc.hu
Életmód
Így védd a szervezeted a káros hatásoktól!

Így védd a szervezeted a káros hatásoktól!

Az antioxidánsok az oxidációt gátló, késleltető anyagok. Gyakorlatilag minden friss, élő, hőkezeletlen zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók.

Rengeteg antioxidánst tartanak számon a kutatók. Ilyenek a bioflavonoidok, a C- és az E-vitamin, a karotionidok közül a béta-karotin, a lutein és a likopin, a koenzim Q10 és az alfa-lipidsav. Antioxidánsok a flavonoidok is, amelyeket a Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert már 1936-ban felfedezett, s amelyet a vitaminokra jellemző tulajdonságai miatt egyszerűen csak P-vitaminnak nevezett el. Ma már több mint 4000-féle flavonoidot ismerünk.

Kivédhetjük a káros folyamatokat

Mindenkinek, hiszen mindannyian ki vagyunk téve az oxidáció káros hatásának. Az antioxidánsok védenek bennünket a káros oxidációs folyamatoktól, a szabad gyökök romboló hatásától, és ha ezeket a folyamatokat teljesen nem is tudjuk kiküszöbölni, de legalább lassíthatjuk, késleltethetjük. Az oxidációt teljes mértékben elkerülni nem tudjuk, mivel életben maradásunkat is egy oxidációs folyamatnak köszönhetjük, ami nem más, mint a légzés. A kor előrehaladtával szervezetünk egyre inkább elhasználódik, többek között az oxidáció eredményeképpen. Fontos belátnunk, hogy az antioxidánsok úgy kerülnek a szervezetünkbe, hogy gondoskodunk a megfelelő táplálkozásról. Azoknak, akik rendszertelenül, egyoldalúan táplálkoznak, akiknek napi étkezéseikből hiányzik a friss zöldség és gyümölcs, testében az antioxidáns-készlet csökken, és a szervezetük nem tud ellenállni a támadásoknak. Ez pedig különféle betegségek kialakulásához vezet.

Így védd a szervezeted a káros hatásoktól!

Lila zöldségek, vörös gyümölcsök

Bizonyos antioxidánsokat a szervezet is képes előállítani, másokat azokban az étkezések során kell magunkhoz venni. Az antioxidáns flavonoidok például lila zöldségekben, vörös gyümölcsökben találhatóak meg nagy mennyiségben, mint a kékszőlő, cseresznye, szeder, ribizli, bodza, áfonya vagy például a lilahagyma és a dió is. Fogyasszunk naponta legalább 3-4 alkalommal frissen belőlük, de ezzel csak részben látjuk el szervezetünket antioxidánsokkal. A talaj kizsákmányolásának következménye az, hogy a növények egyre kevesebb hasznos anyagot tartalmaznak, így jó ötletnek tűnik antioxidáns-tartalmú táplálékkiegészítőkkel gazdagítanunk étrendünket.

 

Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

Így védd a szervezeted a káros hatásoktól!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top