Életmód

A boldogító nem: válási ceremóniák fénykora?

A válások számának emelkedésével egy új szokás is kezd gyökeret verni Japánban: mind több pár mondja ki a "végső nemet" egy esküvőhöz hasonló ceremónián, a rokonok és a barátok jelenlétében.

A válási ceremónia ötlete egy üzletember, Hiroki Terai fejéből pattant ki, aki Tokióban felállította első „válótermét”. A nyitás óta már 25 pár fizette ki az 55 ezer jenes (közel 150 ezer forint) díjat, hogy az esküvőhöz hasonlóan elegáns ceremónia keretében mondhassa ki a „végső nemet” a kapcsolat lezárása előtt. A tulajdonos szerint egyébként ez csak a kezdet, hiszen már több mint 900 érdeklődést, ajánlatkérést kapott.

A boldogító nem: válási ceremóniák fénykora?

Az egyik váló pár férfi tagja elmondta, hogy a ceremónia számára a kapcsolat kulturált lezárásának és az újrakezdésnek a szimbóluma. A pár a szertartás során ünnepélyesen összezúzta a két jegygyűrűt egy békafejet formázó kalapáccsal – ez az állat a japán kultúrában a változás jelképe.

Terai egyébként saját bevallása szerint akkor kezdett foglalkozni a válási ceremónia megrendezésének gondolatával, amikor egyik barátja különösen rossz emlékű váláson ment keresztül. Idén egyébként külföldön is terjeszkedni kezd a vállalkozás: a ceremóniamester Koreában választja el az első párt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top