Életmód

Savas szájíz? Gyomorégés? Émelygés? Maró érzés a torokban?

Ki ne találkozott volna ezekkel a tünetekkel? Sokan hallottuk már, hogy "biztosan refluxod van." Mi is az a reflux?

Savas szájíz? Gyomorégés? Émelygés? Maró érzés a torokban?A reflux nem más, mint a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, illetve azon keresztül a garatba, a szájüregbe. A tünetek összességét nevezzük reflux betegségnek. A betegség a felső tápcsatorna (nyelőcső, gyomor, nyombél) összetett mozgászavarán alapul. A nyelőcső és a gyomor egymástól egy jól meghatározható izomgyűrű segítségével különül el, melynek feladata, hogy szelepszerűen gátolja meg a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. A nyelések alkalmával ez az izomgyűrű az érkező falat előtt kinyílik, majd visszazár. A probléma akkor lép fel, amikor ez az izomgyűrű nem zár megfelelően, vagy a normálisnál gyakrabban, hosszabb ideig ellazul (pl. az életmódbeli szokásaink; különböző élelmiszerek- kávé, tea, csokoládé, szénsavas üdítők, alkoholos italok, paradicsomos, paprikás, fűszeres ételek; gyógyszerek hatására, az idegrendszeri hatások- tartós feszültség, idegesség- következtében, illetve ha a nyelőcső sajátos mozgásfunkciója valamely betegség, vagy ok folytán romlik). A kezelésben az izomgyűrű befolyásolására szolgáló gyógyszerünk nincsen.

A mindennapos gyakorlatban a kezelés a panaszt okozó sav csökkentésére irányul. A használt legkorszerűbb készítmények, az ún. proton-pumpa gátlók, melyek a savtermelés kulcsát bénítják, ezáltal tartósan fejtik ki hatásukat, megszüntetik a tüneteket. Nagy előnyük, hogy naponta 1x szedve is képesek panaszmentességet biztosítani. Ebbe a gyógyszerkörbe tartozik a vény nélkül, csak gyógyszertárakban kapható Acida is.

Savas szájíz? Gyomorégés? Émelygés? Maró érzés a torokban?

Acida, a savtúltengés 1×1-e

Savas szájíz? Gyomorégés? Émelygés? Maró érzés a torokban?A készítmény a fent leírt típusos refluxos tünetek jelentkezése esetén alkalomszerűen vagy huzamosabban, maximum 14 napig orvosi ellenőrzés nélkül is biztonságosan szedhető. Egyéb tünetek jelentkezése esetén, vagy amennyiben a tünetek 2 hét után is fennállnak, orvosi vizsgálat javasolt.

 

A kockázatról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

További információk!

 

Vény nélkül kapható, 20 mg pantoprazol hatóanyag-tartalmú gyógyszer.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top