Életmód

Házasság egyenlő lelki egészség?

Kevesebb depressziós eset, kevesebb drog és kevesebb alkohol – a házasságból mind a férfiak, mind a nők profitálnak. Mindezt persze csak abban az esetben, ha a frigy nem torkollik válásba…

Házasság egyenlő lelki egészség?Attól függetlenül, hogy egyre kevesebb a házasság, egy új-zélandi tanulmány szerint a frigyre lépés nagyon is jótékony a párok lelkének. Csökkenti a kedélybetegségek előfordulásának lehetőségét: a házasfelek ritkábban válnak drog- vagy alkoholfüggővé. Persze ennek is van hátránya, hiszen a válás, valamint a házastárs elvesztése rengeteg kockázatot rejteget, hiszen a házasság felbomlásával az elvált nők jóval gyakrabban lesznek szenvedélybetegek, mint a nem házasok. Ez a tétel a férfiakra is igaz: az elvált férfiak közül többen válnak depresszióssá, mint az agglegények.

Az új-zélandi Ontago Egyetem kutatói több mint 15 országból 34 ezer ember részvételével végezték a kutatást. Kate Scott, a kutatás vezetője így foglalta össze az eredményeket: a házasság nagyban hozzájárul az érintettek lelki egészségéhez, de amint véget ér a kapcsolat, a felek nagyobb mértékben vannak kitéve kedély- és szenvedélybetegségeknek.

A kutatócsoport arra is bizonyítékot talált, hogy a házasság védettséget adhat a legtöbb pszichés eredetű betegség ellen mind a férfiak, mind a nők számára.

Forrás: www.sueddeutsche.de

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top