Életmód

Nassolj egészségesen!

Ha mindenáron valamilyen rágcsálnivalóra vágysz, gondolkodj el rajta, nem lehetne-e helyettesíteni az egészségtelen kedvencet valamilyen egészséges táplálékkal. Adunk néhány ötletet!

Cukorka helyett: aszalt gyümölcs

A cukorkában gyakorlatilag semmilyen tápanyag nincs, csak egyszerű finomított cukor és persze színezékek, mesterséges ízesítőanyagok. Az aszalt gyümölccsel kiválóan kielégítheted az édes íz iránti vágyadat, ám rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot is a szervezetedbe vihetsz – próbáld ki az aszalt sárgabarackot, áfonyát, fügét!

Nassolj egészségesen!Csokiszelet helyett: egy kocka minőségi étcsokoládé

Nem kell teljesen lemondanod a csokiról, de ez ügyben légy nyugodtan sznob. Az olcsó, sok finomított cukrot és telített zsírt tartalmazó, csokoládénak alig nevezhető nugáttáblák helyett válaszd a magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokit, amely még antioxidánsokkal is ellátja a szervezetedet. És persze ne egyél belőle egyszerre túl sokat – így a vonalaid és a pénztárcád sem sínylik meg a váltást.

Sült krumpli helyett: roston sült édesburgonya

Egy nagyobb adag zsiradékban sült krumpli akár 5–600 kalóriával is „gazdagíthat”. Próbáld ki inkább a sütőben vagy grillen sült édesburgonyát, amely tele van antioxidáns hatású vegyületekkel, az íze pedig sokkal jobb, mint az eredeti sült krumplié. Csepegtess rá egy pici olívaolajat, szórd meg egy kevés tengeri sóval, és már mehet is a sütőbe!

Üdítők helyett: ásványvíz citrommal

Az üdítőitalok (a diétás verzió is) a cukorkákhoz hasonlóan semmiféle tápanyagot nem tartalmaznak, viszont hizlalnak – az édesítőszeres italokban ugyan kevés a kalória, ám egyes kutatások szerint a bennük levő édesítőszerek növelik az édes íz iránti vágyat. A citromlével ízesített ásványvíz ezzel szemben hasznos ásványi anyagokat visz a szervezetedbe, és a gyümölcslé C-vitaminnal is ellát.

Fagyi helyett: biojoghurt

A jégkrémek rengeteg telített zsírsavat és mesterséges ízesítőt tartalmaznak. A fagyasztott biojoghurt, amelyet gyümölcsökkel és mézzel is ízesíthetsz, zsírszegény, ám valóságos kalciumbomba, probiotikus baktériumkolóniái pedig az emésztőszerveidet és az immunrendszeredet is támogatják.

Cukros reggelizőpelyhek helyett: zabpehely

A reggelizőpelyhek többségében rengeteg hozzáadott cukor van. Ha rostban és tápanyagokban gazdag reggelire vágysz, főzz meg tejben egy kevés natúr zabpelyhet, amely segít egyenletesen tartani a vércukorszintet, így utána sokáig nem leszel újra éhes. Ha önmagában nem ízlik, tegyél bele egy kis cukrot és darabokra vágott gyümölcsöt vagy mazsolát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top