Életmód

26 póz, amitől garantáltan leizzadsz

Lenge öltözet, jókora üveg víz és törölköző, minimum másfél óra szabadidő és jó melegtűrő képesség: ezekre lesz szükséged, ha rászántad magad egy dinamikus, izzasztó, fogyasztó és méregtelenítő bikram jóga órára. Mi jó ideje beleszerettünk már, szerelmünk tárgyát most bedobjuk a közösbe!
A bikram jóga atyja, Bikram Choudhury 17 évesen szenvedett balesetet súlyemelés közben. Térdsérülése után azt jósolták neki az orvosok, hogy sosem fog tudni újra járni. Egy jógamesterhez fordult segítségért, és 6 hónap múlva újra egészséges lábbal lépett utcára. Ez idő alatt dolgozta ki a hatha jógára alapozva azt a 26 jógapózt, melyekkel ma a jógaórákon találkozhatunk a világ összes bikramstúdiójában. 

40 fok, 40%-os páratartalom – ez az alap
Ha azt mondjuk, 40 fokban jógázunk, hetente kétszer, a „beavatatlanok” szeme elkerekedik. Nem értik, miért jó melegben jógázni. Pedig a válasz egyszerű: ennél a hőmérsékletnél az izmok, szalagok lazábbak, könnyebben nyújthatók, így a sérülésveszély kockázata lényegesen lecsökken. A meleg hatására kitágulnak a pórusok, a méreganyagok kiválasztása jóval hatékonyabb. 40 fokban minden bizonnyal csak a fakíroknak nem ugrik az egekbe a pulzusa egy idő után. Mindenki más érezheti, amint felgyorsul a szívverése és a halánték jólesően lüktetni kezd, s ahogy kedvenc oktatónk mondja: a sejtek buja táncba fognak… 

Mi történik a testeddel bikram jógán?
Már a legelső percekben – akár már az óra kezdete előtt – elkezdesz izzadni, arcod kipirul, szíved hevesen ver, talán el is szédülsz. Nem hangzik jól, és sokan legszívesebben már ennél a pontnál kiszaladnának a tükrös teremből, de kár lenne menekülésre fogni. A célod az legyen, hogy a teremben maradsz – 90 percen át.
Ha kell, feküdj le, nyugtasd meg a szíved egyenletes légzéssel, és folytasd, amikor újra „észnél” vagy. Megéri a küzdelmet! Az álló- és fekvőgyakorlatok során ugyanis tested minden izma-ízülete nyúlik, lazul, és pár alkalom után szemmel láthatóan rugalmasabb, hajlékonyabb leszel, korábbi ízületi fájdalmaid is enyhülhetnek, sportsérüléseidből is gyorsabban felépülhetsz. A gravitáció ellenében végzett gyakorlatoknak köszönhetően erősödnek a csontjaid. A jógagyakorlatok közben létfontosságú mirigyeket – pajzsmirigy, csecsemőmirigy, lép – is stimulálsz, serkented a hormontermelést. A gyakorlatokat akkor is végezheted, ha menstruálsz, hiszen a bikram jógában nincs fordított testhelyzet. A pózok élénkítik a reproduktív szerveket, a menstruáció rendszeressé válik és a premenstruációs tünetek is enyhülhetnek.

Éva másfél éve él a bikram jóga bűvöletében
Éva másfél éve él
a bikram jóga bűvöletében

Hogyan hat a lélekre?
Sok függ attól, milyen hangulatban jógázol. Előfordulhat, hogy egy szívet kitáró hátrahajló póz után heves érzelmek szabadulnak fel benned és könnyek csordulnak ki a szemedből, s az is megeshet, hogy egy zizis nap után a rosszul sikerült egyensúlyfejlesztő gyakorlatok kihoznak a sodrodból.
Egy biztos: bármilyen is legyen a kedved, a bikram segít abban, hogy 90 percen keresztül csak magadra figyelj, s ne érdekeljen, mások meddig emelik a lábukat. Ha első alkalommal még nem sikerül teljesen kikapcsolnod, ne add fel, mert ez is a bikram jóga része. Kerülj közelebb magadhoz, fejleszd önuralmad és némi türelemmel, koncentrációval képes leszel csak magadra – testedre-lelkedre – figyelni.

Segít a fogyásban is?
A bikram jóga – kitalálója szerint – havi 10 alkalomnyi gyakorlással a leghatékonyabb, ezzel a gyakorisággal a testsúlyodban is látható változásra számíthatsz. A bikram jóga ugyanis normalizálja az étvágyat, csökkenti az étel utáni sóvárgást, serkenti az emésztést, a salakanyagok távozását a szervezetből. A nyújtó- és izomgyakorlatoknak köszönhetően alakod formálódik, hajlékonyabb és rugalmasabb leszel.

 

 

Sztárok, akik a bikram jógára esküsznek
Madonna, Orosz Barbara, Oroszlán Szonja és Kiss Ádám is a bikram jógára esküszik. De ezzel a mozgásformával tartja karban testét Horváth Éva is, aki másfél éve él a bikram jóga bűvöletében. „Sajnos nagyon kötött izomzatom van, de a bikram segít abban, hogy megfelelő módon el tudjam lazítani az izmaimat” – mondja Éva, aki hetente többször is ellátogat a budai Bikram Jógaközpontba, de ott lesz november 13-án az AVON Test és Lélek napján is, hogy minél több olyan mozgásformát kipróbáljon, amivel egyensúlyt teremthet a rohanó hétköznapokban.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top