Életmód

Fogyj az életstílusodnak megfelelően!

Tucatnyi módszert kipróbáltál már, de a kilók mindig visszakúsztak? A vágyott alakot úgy érheted el a legkönnyebben, ha az életkörülményeidnek megfelelően vágsz bele fogyási tervedbe!

Kezdetben még megvan a lendület a fogyókúrához, de amint megmakacsolja magát a mérleg, a legtöbben visszavonulót fújnak olyan tudatba betonozott mentségek mögé bújva, mint az „Én már a levegőtől hízom!” vagy az „Úgysem tudok lemondani az édességekről!”.
Ahhoz, hogy tartósan tudj változtatni, az életstílusodnak megfelelő praktikákat kell bevetned. Nincs más dolgod, mint az alábbi 4 típusból kiválasztani a hozzád legközelebb állót, és megfogadni életmód-tanácsadónk tanácsait.

1. A folyton rohanó habzsoló

Annyit dolgozol, hogy olykor egy rendes ebédre sem jut idő? Folyton rohansz, gyakran elúszol a teendőiddel, és ilyenkor nem igazán figyelsz rá, mi kerül a tányérodra? Úgy érzed, alig eszel, mégsem apadnak a kilóid? Időnként viszont nem ismersz mértéket és elkeseredésedben pukkadásig tömöd magad?

Bakos Zsuzsi életmód-tanácsadó tippjei:
Fogyj az életstílusodnak megfelelően!Amikor a munka hevében kihagyod a reggelit és/vagy az ebédet, kiéhezteted szervezetedet, amely a csökkentett kalóriabevitel miatt vészriadót fúj, és erős éhségérzettel válaszol, így nem csoda, hogy ilyenkor válogatás nélkül mindent képes lennél felfalni.

  • Akármilyen nehéz is helyet találnod a napirendedben, szoríts időt a lazításra! Kelj fel 20 perccel korábban és csinálj néhány légző- és jógagyakorlatot, vagy lefekvés előtt menj el kocogni! Ez is egyfajta önrendelkezés a tested felett, amelyet így könnyebb lesz a táplálkozási szokásaidba is átvezetned.
  • A ballasztanyagok hozzájárulnak a telítettségérzet kialakulásához, ezért napközben egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű pékárut!
  • Légy türelmes, ugyanis a telítettségérzet kb. negyedórával az étkezés befejezése után jelentkezik, addig kösd le magad, például írj meg egy-két fontos e-mailt!
  • A falásrohamok közeledtével húzd be a vészféket és gondold át az alábbiakat: „Ha most mindent behabzsolok, megnyugszom és átmenetileg jobban érzem ugyan magam, de utána utálok majd ránézni a tükörképemre! Ha viszont meggondoltan étkezek, csinosabb és egészségesebb leszek!”

2. A stresszevő

Amikor munkahelyi vagy magánéleti problémáid adódnak, rendre az evésbe menekülsz?  A súlyod gyakran ingadozik? Az evés az egyik fő örömforrás számodra? Nehezen birkózol meg a stresszel és a kihívásokkal? Ahhoz, hogy úrrá légy a kilókon, először a stressz felett kell győzedelmeskedned!

Az életmód-tanácsadó tippjei:
Az evés nyugtatólag hat, ha viszont túl sokat eszel, kövérnek és gyengének fogod érezni magad. A stressz hatására megnő a stresszhormonszinted, amitől emésztésed lelassul, hogy energia szabadulhasson fel az izmaid és az agyad számára.

  • Tudatosítsd magadban, hogy az evés nem menekülési útvonal! Attól, hogy óriási mennyiségeket tüntetsz el, a problémáid még nem oldódnak meg!
  • A habzsolóhoz hasonlóan neked is ajánlott különböző stresszlevezető technikák elsajátítása (meditáció, jóga, tánc, sportolás).
  • Ha úgy érzed, felment a pumpa, gyorsan változtass helyszínt! Például menj el sétálni ahelyett, hogy előszednéd a konyhaszekrényből a vésztartalékokat!
  • Fogyassz sok folyadékot – gyógyteákat (kevés mézzel), ásványvizet, 100 százalékos gyümölcsleveket!
  • Gondoskodj a C-vitamin-, B-vitamin- és a magnéziumpótlásról, mert ezek a stressz hatására könnyebben kiürülnek a szervezetből.
  • Írd össze, mely élethelyzetek okoznak benned leginkább feszültséget! Ezeket figyelmesen átolvasva a megoldási útvonalakra is könnyebben rábukkansz, és nem feltétlen az evést választod majd!

3. Az anyuka

Arról ábrándozol, milyen jó lenne visszanyerni a szülés előtti alakodat, de a gyerek(ek) és a háztartási teendők minden energiádat felemésztik? Lassú az anyagcseréd? Úgy érzed, mindentől hízol, amit csak elfogyasztasz? Hidd el, ez utóbbi biztosan nem igaz!

Fogyj az életstílusodnak megfelelően!

Az életmód-tanácsadó tippjei:
Ugye ismered a mondást: boldog mama, boldog baba? Ha azonban nem vagy elégedett kibékülve magaddal, nemcsak a gyermeked kap egy frusztrált anyukát, hanem a párod és a környezeted is! Igenis jár neked a töltődéshez, szépüléshez szükséges idő! Otthon, a négy fal között is sokat tehetsz magadért, nem kell feltétlenül drága edzőterembe járnod!

  • Próbálj meg még a család előtt felkelni, hogy még békében és csöndben elkortyolhass egy bögre zöld teát vagy egy habos kávét! Cukor helyett használj mézet, és tejből a zsírszegényet válaszd!
  • Ne játszd a konyhamalacot! A gyerekek ételmaradékait dobd ki, add oda a kutyának, vagy tedd el másnapra!
  • Keress olyan lehetőségeket, ahol a gyerekekkel együtt sportolhatsz! Ha már nagyobbak, bizonyára találsz olyan klubot, ahol együtt vagy egy időben sportolhattok. Már azzal is sokat teszel magadért, ha mindennap nagyokat sétáltok!
  • Légy példakép! Biztos vagy benne, hogy a gyerekeid elég tápanyagdúsan és egészségesen táplálkoznak? Állítsd át a konyhádat az egészséges ételek készítésére, és te magad is fogyassz több gyümölcsöt, zöldséget, tartósítószerektől mentes élelmiszereket, könnyű leveleseket, főzelékeket! Ahogy rávezeted őket a helyes táplálkozásra, meglásd, a kilóid apadni kezdenek.
  • Figyelj arra, hogy a lefekvés előtti órákban már csak könnyű ételeket fogyassz!

Fogyj az életstílusodnak megfelelően!4. Az aktív

Sokat mozogsz, aktívan élsz, mégsem sikerül lefaragni a felesleges kilókat. Megesik, hogy egész nap nem eszel, aztán viszont már eszed ágában sincs spórolni a kalóriákkal, azzal a felkiáltással, hogy majd úgyis lemozgod.

Az életmód-tanácsadó tippjei:
– Hiába mozogsz sokat, ha több kalóriát viszel be, mint amennyit felhasznál a szervezeted. Ez esetben nem fognak apadni a kilóid! Ez nem jelenti azt, hogy az életmódváltásba nem fér bele olykor-olykor egy szelet süti, ám az apró bűnözéseket követően a nap további részében nagyobb odafigyeléssel kell táplálkoznod!

  • Lehetséges, hogy túl sok rejtett kalória jut a szervezetedbe; kerüld a konzerveket, a fehér lisztből készült péksüteményeket és a gyorsételeket, törekedj a minőségi táplálkozásra! Ne gondold, hogy pusztán azért, mert folyton nyüzsögsz, bármit büntetlenül felfalhatsz!
  • Válassz kardiosportokat! Ilyen a flott tempójú gyaloglás, a nordic walking, a futás, a kerékpározás, az úszás, az aerobik, a görkorcsolya, a korcsolya vagy a sífutás. Ha edzőteremben mozognál, használd az ellipszistrénert, a háttámlás kerékpárt, a futó- vagy a taposógépet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top