Életmód

Erősítsd az akaraterődet – hasznos tippek a lelki “edzéshez”

Életünk minden percében szükségünk van akaraterőre – akkor is, ha a fogyókúra idején ellen kell állnunk a kísértésnek, de akkor is, ha semmi kedvünk, mégis muszáj felkészülni a vizsgánkra. Lássuk, hogyan tarthatjuk edzésben az akaratunkat!

– Sajnos ehhez nem elég az akaraterőm – halljuk gyakran, amikor valaki kudarcot vall egy kitartást igénylő vállalkozásában. Pedig az akaraterő ugyanúgy erősíthető és karbantartható, mint az izmok.
– Az apró erősítő gyakorlatokat ugyanúgy együtt kell alkalmazni, ahogyan egy alakformáló órán minden izomcsoportot megdolgoztatunk – mondja Turánszky Edina pszichológus. – Tudni kell azt is, hogy a siker kis lépésenként érhető el, ugyanúgy, mintha egy lépcsőn mennénk fel: ott is fokonként tesszük meg az utat, nem ugrunk fel egyből a lépcsősor tetejére. A legnehezebb persze mindig az első lépés (a ’kezdő sebesség’) – ha ezen túl vagyunk, akkor a továbbiak már sokkal könnyebben mennek. A jutalmazás, vagy inkább a pozitív megerősítés különösen fontos – ez lehet kézzelfogható jutalom is (persze a fogyókúra esetében lehetőleg ne egy tábla csoki legyen), de nagyon sokat segít egy hozzánk közel álló személy elismerése, dicsérete, sőt az is szolgálhat jutalomként, ha magunk mögött hagyunk egy lépcsőfokot; a tiszta konyha, a kevesebbet mutató mérleg mind ösztönözhet a folytatásra – teszi hozzá szakértőnk.

Erősítsd az akaraterődet – hasznos tippek a lelki „edzéshez”

 

Könnyen lehet, hogy a nemszeretem dolgokkal kapcsolatban úgy érezzük, hogy nincs akaraterőnk. Érdemes azonban számba venni azokat a helyzeteket, amikor viszont erős akarattal cselekszünk. – Amikor például este vagy a hétvégi lustálkodás közben elfogy a cigaretta vagy a csokoládé, általában össze tudjuk szedni magunkat, hogy minden lustaság ellenére lemenjünk a boltba. Ha ez a helyzet, akkor van ott elég akaraterő, csak más célt kell neki találni – figyelmeztet Turánszky Edina. Lássuk hát, milyen gyakorlatokkal erősítheted a lelki izmaidat!

Erősítsd az akaraterődet – hasznos tippek a lelki „edzéshez”Képzeld el a sikert! Sokkal nagyobb kitartással fogod végezni a feladataidat, ha látod magad előtt az eredményt, és elhiszed, hogy sikerülhet! Nagyon jó módszer, ha ellazulva magad elé képzeled a sikeresen teljesített feladatot: lásd magad karcsún és boldogan, vagy diplomával a kezedben. Minél érzékletesebb a kép, annál erősebb a motiváció!

Kezdd kicsiben! Ahogy a fizikai edzést, úgy az akaraterő edzését is fokozatosan kell végezned. Kezdd például azzal, hogy minden nap elvégzel egy „nemszeretem” feladatot, amelyet már régóta halogattál. Ha már könnyebben megy, hozzávehetsz még egyet, vagy áttérhetsz a nehezebb ügyekre.

Ott cselekedj, ahol kell! Azon a területen lépj közbe, ahol különösen kevés a kitartásod. Ha az édességeknek nem tudsz ellenállni, erre a területre figyelj különösképpen, ha a takarítással állsz hadilábon, erre koncentrálj.

Jutalmazd meg magad! Ígérd meg magadnak, hogy a jól végzett munkának rövid időn belül meglesz a jutalma. Ha a „beígért” forró fürdőre, jó filmre vagy az el nem szívott cigaretták árából vett új ruhára gondolsz, könnyebb lesz megbirkóznod a kísértéssel.

Koncentrálj a haszonra! Ha valami olyat csinálsz, amihez tulajdonképpen semmi kedved, a saját helyzeted nehezíted meg, ha folyamatosan arról panaszkodsz (akár csak fejben is), hogy milyen rossz most neked. Összpontosíts inkább arra, milyen jó lesz, ha elvégzed a nemszeretem munkát.

Készülj a mélypontokra!
Igen, lesznek olyan helyzetek, amikor a mégoly edzett akaraterő sem fog segíteni – a legfontosabb, hogy előre tervezz ezekre a szituációkra. Ha felidegesített a főnököd, ne menj a cukrászda felé, mert több mint valószínű, hogy nem tudod majd megállni, hogy bemenj. Ha nagy volt a dugó hazafelé, szánj pár percet a kikapcsolódásra, mielőtt nekilátnál az utálatos házimunkának.

Keresd meg az okokat!
Ha nagyon nem boldogulsz egy helyzettel, könnyen lehet, hogy nem is az akaraterőddel van a baj, hanem sokkal komolyabb okok rejlenek a mélyben. Ha például tudod, hogy a kapcsolatod már rég nem szolgálja az épülésedet, mégsem lépsz ki belőle, lehet, hogy voltaképpen az egyedülléttől félsz? Ha megkeresed a valódi okokat, sokkal könnyebben kezeled majd a nehézségeket.

Erősítsd az akaraterődet – hasznos tippek a lelki „edzéshez”

Reggelizz bőségesen! Egy 2007-es amerikai kísérletben kiderült, hogy az akaraterő „üzemanyaga” nem más, mint a glükóz: a résztvevők vércukorszintje sokat esett, amikor olyan feladatokat kellett végrehajtaniuk, amelyekhez komoly akaraterőre volt szükség. Ha az egyes feladatok között cukrot tartalmazó italt kaptak, sikeresebben hajtották végre a következő próbát. Ezzel persze nem azt javasoljuk, hogy tobzódj a cukros ételekben és italokban. Sokkal jobb megoldás, ha nem hagysz ki egyetlen étkezést sem, és olyan fogásokat választasz, amelyek segítenek egyenletesen tartani a vércukorszintedet, például teljes kiőrlésű gabonaféléket, gyümölcsöt, zöldséget és sovány fehérjeforrásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top