Életmód

Kávéval a civilizációs ártalmak ellen

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a táplálkozás egyfajta pajzsként szolgálhat a környezeti ártalmakkal szemben. Ide tartozik a kávé is...

A többség még csak nem is hallott arról, hogy a káros szabad gyökök ellen bizonyos élelmiszerekkel védekezhetünk – derült ki a „Nescafé Közérzet”  felmérésből. A vörös áfonya, a sütőtök, a paradicsom és az étcsokoládé mellett a kávé is lehet az egészségünk pártfogója, hiszen a benne található antioxidáns hatású anyagok képesek támogatni szervezetünket a káros szabad gyökökkel szembeni küzdelemben, de ezt egyelőre csak a válaszadók egyharmada tudja. A szakemberek ajánlása szerint a napi maximum 2-3 csészényi kávé pozitív élettani hatásokkal bír.

A 2010 októberében a magyar internetezők körében végzett országos reprezentatív felmérés eredményei rámutatnak: az emberek 45 százaléka nem érzi magát kiegyensúlyozottnak a mindennapokban. Ennek oka többnyire a túlhajszoltság, a monotónia, a zsúfoltság, az állandó verseny, a szmog és a zaj; ezek hosszú távon károsan hatnak a szervezetünkre. A legtöbben a légszennyezés okozta problémáktól tartanak; például a budapestiek közel háromnegyedét (71%) aggasztja a szmog. A nőket jobban zavarja (52%), mint a férfiakat, ha dohányoznak körülöttük, és a gyengébbik nem fele ráadásul erősen tart az elvékonyodó ózonrétegtől is.

Kávéval a civilizációs ártalmak ellen


Nem csak a nagyvárosban élők szenvednek

A negatív környezeti hatásokat a megkérdezettek 90 százaléka tapasztalja saját bőrén nap mint nap. Az adat különösen annak fényében megdöbbentő, hogy ezek szerint nem csak a fővárosban vagy a nagyvárosokban élőket sújtják érezhetően a civilizációs ártalmak. A táplálkozástudományi szakemberek jó ideje hangsúlyozzák, hogy megfelelő életmóddal, jól megválasztott élelmiszerekkel – például a reggeli kávéval – védekezhetünk a minket érő káros hatások ellen. „A civilizációs ártalmak miatt szervezetünkben felszaporodó káros szabad gyökökkel az élelmiszerekben megtalálható antioxidánsok képesek felvenni a harcot” – mondja Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa. A magyaroknak erről is van még mit tanulniuk: a megkérdezettek négyötöde (78%) ugyan már hallott az antioxidánsokról, de alig volt, aki tudta volna, hogy ezeket bizonyos táplálékokkal is magunkhoz vehetjük.

A hajlandóság megvan

Meglepő módon a válaszadók kétharmada (62%) hajlandó lenne változtatni egész étrendjén az ügy érdekében. A jó hír az, hogy drasztikus változtatás nélkül, a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként bizonyos kényeztető ételek és italok mértékletes fogyasztásával is felvehetjük a harcot a káros szabad gyökök ellen. A zöld teáról, a vörösborról és az étcsokoládéról már régóta halljuk, hogy antioxidáns hatású polifenol-tartalmuk miatt jótékony hatásuk lehet a szervezetünkre. A kávé a tudományos kutatások alapján bizonyítottan is benne van az „egészségpártfogók” sorában, a megkérdezettek 60 százaléka mégsem gondol rá a környezeti ártalmak elleni védekezesként. Táplálkozástudományi szakemberek ajánlása szerint napi 2-3 csészényi kávét – legyen akár őrölt pörkölt vagy instant – fogyaszthatunk, illetve fontos az is, hogy az ízesítők, mint például a tej, a tejszín vagy a cukor kávéhoz adásakor vegyük figyelembe azok energiatartalmát is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top