Életmód

Megfázásra vöröshagyma

Hazánk népi gyógyászatában elsősorban gyulladás, lázcsillapítás és köhögés esetén hívják segítségül ezt a gyógyírt. Úgy tartják, hogy a hónunk alá, illetve a mellkasra téve képes leginkább kifejteni jótékony hatását.

Már a bronzkorban az ízes konyha elengedhetetlen kelléke volt, nagy előszeretettel alkalmazták különféle ételek elkészítéséhez. Érdekes, hogy a kutatók mégis azt feltételezik, a hagyma távolabbi vidékről, talán Nyugat-, vagy esetleg Közép-Ázsiából származik. Eredetileg vadon nőtt, majd Iránban kezdték el tudatosan termeszteni. Később a kereskedelmi útvonalakon jutott el Európába. Indiában, ahol a holisztikus gyógymód igen kedvelt, már több mint kétezer éve alkalmazzák a hagymát szívpanaszok és reumatikus fájdalmak enyhítésére, gyógyítására.

Influenzára nagy mennyiségben

Egy kisebb fej vöröshagyma rengetegféle és hatalmas mennyiségű ásványi anyagot és vitamint rejt magában. Rendkívül gazdag kalciumban, foszforban, káliumban, nátriumban, magnéziumban, vasban, rézben, cinkben, illetve B1-, B2-, B3-, B5– és B6-vitaminban. A hagyma C-vitaminban gazdag (100 gramm hagymában 30–50 gramm C-vitamin van), ugyanakkor zsírt egyáltalán nem tartalmaz. Nem véletlen, hogy gyakran emlegetik növényi antibiotikumként, hiszen a szervezet immunkatonáinak tápláléka, így segít védekező rendszerünknek hatékonyan fellépni a baktériumok és vírusok ellen. Influenzás, meghűléses időszakokban nagy mennyiségű fogyasztása ajánlott.

A hagyma érdekessége, hogy nemcsak az emésztőrendszerben, de már a szájban is elkezdi jótékony hatását kifejteni. Magas illóolaj-tartalma miatt szánkban azonnal elkezdi pusztítani a kórokozókat, és segít a különféle gyulladások enyhítésében, megelőzésében. Apropó, gyomor! A hagyma az emésztés teljes folyamatát kedvezően befolyásolja. Segít abban, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű gyomor- és bélnedv, valamint epe termelődjön, ezenkívül a rossz evőknek könnyen meghozza az étvágyát. Mindemellett vízhajtó hatásáról is ismeretes. Mivel az immunkatonák egyik fő tápláléka, segít felvenni a harcot korunk két vezető betegségével, a daganatos és a szív- és érrendszeri problémáknak szemben. Megfigyelések szerint elsősorban a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő daganatos elváltozásai ellen tudja leginkább kifejteni jótékony hatását, valamint magas flavonoidtartalma miatt csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet.
 
Minden formában élvezhetjük

Fogyaszthatjuk nyersen, vagy akár sütve, főzve is. Minden formájában szervezetünk egészségét szolgálja.
A magyar konyhában a vöröshagymát legtöbbször sütéshez használjuk, de egyik elengedhetetlen alapanyaga a leveseknek és a pörköltféléknek is. Célszerű azonban nyersen is fogyasztani, mert így hozzájuthatunk flavonoidtartalmához is, ami sütés-főzés esetén a hőkezelés hatására sajnos elvész. Nyersen salátákhoz használhatjuk, ám ez esetben az ízvilág miatt inkább a lilahagyma, a póréhagyma, illetve az új- vagy a metélőhagyma kerül előtérbe. Ezek közül bármelyiket is választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünknek jó teszünk vele. Egy a lényeg: együnk minél többet belőle!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top