Életmód

Találd meg az igazit!

Azzal nincs gond, hogy mozogni muszáj, de nincs kedved a futópadon szenvedni, véget nem érő izomerősítő gyakorlatokkal bajlódni? Unod már a fitnesztermek edzéseit? Összegyűjtöttünk három új típusú mozgásformát, mellyel szórakozva hozhatod magad formába.

Tévhit, hogy csak monoton kocogással, taposással vagy biciklizéssel mozoghatsz a zsírégető tartományban. Ha gondosan választasz edzésformát, nemcsak alakodat formálhatod: fejlesztheted a mozgáskoordinációdat, egyensúlyérzékedet, javíthatod a tartásodat.

MEDITATÍV AEROTRÉNING (MAT)

A mozgás típusa: Hidvégi Andrea edző fejlesztette ki az aerobik, a gimnasztika, a gerinctorna, a tánc,
a pilates, a tajcsi, a balett és a jóga elemeit ötvöző százhetven gyakorlatsort.
Az izommunka helye: A pilatesben „központként” ismert hasi mélyizmok folyamatos, 30 százalékos aktiválásával a többi izom is erősíthető. A központból indított erő – akár egy napkorong centruma – feszíti meg a testben sugárszerűen szerteágazó izmokat. A gyakorlatok szimmetrikusan erősítik a gerinc menti izmokat, így javítva a tartást. A MAT mozgásba hozza a felületes és mélyizmokat: edzi a bicepszet, a tricepszet, a hátizmokat, az egyenes és a ferde hasizmot, a combot, a farizmot és a vádlit.
Előnye: Miközben zsírt éget és erősíti a mélyizmokat, a lélekre is hat. A gyakorlatok, a légzés és a zene egyfajta meditatív állapotba hoz. A fogyás egyenletes, a mozgással nőies, szálkás alakot építesz.
Hatása: Átmozgatja a gerincet, javítja a rosszul rögzült testtartást. Korrigálja a helytelen terhelést, hiszen alap-állóhelyzetben egyformán oszlik el a testsúly a nagylábujj, a kislábujj és a boka által közrezárt képzeletbeli háromszögben. A hagyományos edzésekkel (aerobik, alakformáló torna) ellentétben szimmetrikus a terhelés: miközben a gyakorlatok megfeszítik az izmokat, nyúlik az ellentétes – úgynevezett antagonista – izomcsoport. A folyamatos nyújtás miatt minimális az izomláz. Energetizáló, számos egyensúlyelemet tartalmaz, így növeli a koncentrációs képességet. A mozgáskoordináció fejlesztésével a MAT után egyéb, akár táncos edzéseken is szebben mozogsz, és hamarabb tanulsz.
Ezt válaszd, ha kevésbé pulzusemelő, ám zsírégető tartományban terhelő edzésre vágysz. Ideális, ha a jógánál intenzívebb, ám hasonló belső, meditatív állapotot megteremtő mozgást keresel.
Így kezdd el: Az egymásra épülő gyakorlatsorokat mindenki képes élvezettel végigcsinálni, hiszen nem nehezek a mozdulatok. Először elegendő az első és a második mozdulatsort elsajátítani. Később növelheted a mozgáskiterjedést, nagyobb köröket, ívesebb mozdulatokat írhatsz le, nemcsak a lábat, a kart is folyamatosan dolgoztathatod.

Zsírégető fokozat: **
A koreográfia nehézsége: *
Itt kipróbálhatod! Colosseum Fitness, 1158 Bp. Késmárk u. 32. www.colosseumfitness.hu
Ár: 1400Ft/ alk.

 

Találd meg az igazit!

 

ZUMBA

A mozgás típusa: Kolumbiából származó tüzes, táncos edzés. Megalkotója Beto Perez, aki egyik fitneszórájára elfelejtett zenét hozni, így csak a saját kazettás magnóján található salsa- és merenguedallamokra támaszkodott. Olyan jól sikerült az óra, hogy ezzel új mozgás született, a zumba.
Az izommunka helye: A zumba cardio party anélkül mozgat meg minden testrészt, hogy megterhelné őket. A zumba sculpt and tone izmot épít és tonizál, a táncos jelleg miatt minden izomra hat: főként a lábat, a combot és a feneket dolgoztatja meg. A flat abs program húszperces edzés, tánc közben a hasfalra és a harántizomzatra fordít figyelmet. A basics az alap-lépéseket oktatja, közben a vádli, a comb, a fenék és a kar erősödik.
Előnye: A csípőringatás közben oldódnak a gátlások, erős zsírégető, egy óra alatt akár 800-1200 kalóriától is megszabadulhatsz.
Hatása: Már néhány alkalom után javítja az állóképességet, tónusossá teszi az izmokat, feszesíti a hasat, a feneket és a combot. Felsorakoztatja az összes latin ritmust: ötvözi a salsa, a merengue, a reaggeton, a calypso, a szamba, az axé, a latin funk és a flamenco táncok alaplépéseit, de különbözik a klasszikus értelemben vett táncóráktól. A zumba alapja a fitnesz, a cél a test izmainak karbantartása, a táncos elemekkel közben észrevétlenül fejlődik a tánctudásod.
Ezt válaszd: Zumba basic, zumba toning: Mindenkinek ajánlható, aki nem bánja a fokozatosan elsajátítható, koreografált elemeket is tartalmazó, magasabb szinten átlagon felüli mozgáskoordinációt igénylő edzést.
Zumba gold: Kifejezetten időseknek kifejlesztett edzés, egészségmegőrző, frissítő mozdulatokat sorakoztat fel.
Zumba aqua: Ezt válaszd, ha vizes közegben ötvöznéd a táncot a fitnesszel.
Zumbatomic: Gyerekeknek kifejlesztett program 4-8 és 8-12 éves korban. Játékos, garantáltan elfárasztó, a mozgáskoordinációt jelentősen fejlesztő edzés.
Így kezdd el: Először kezdő órára vállalkozz, ahol lassan mutatja meg az oktató a latin táncok alaplépéseit. A laza csípőringatás mellett végzett egyszerű, fokozatosan nehezített lábmozgás elsajátítása után lépj tovább a gyorsabb ritmusú haladó órákra.

Zsírégető fokozat: ***
A koreográfia nehézsége: ***
Itt kipróbálhatod! Colosseum Fitness, 1158 Bp. Késmárk u. 32. www.colosseumfitness.hu
Ár: 1400Ft/ alk.    

CORE BOARD

A mozgás típusa: A core board olyan speciális „fitneszdeszka”, amely előre, hátra, jobb és bal oldalra is billen, korlátozott tartományban forog a tengelye körül. A Reebok University által kifejlesztett edzésprogram alaposan átmozgatja a testet.
Az izommunka helye: A központ (a hasi mélyizmok) és az úgynevezett „core” izmok, amelyek a mozgások kontrollját végzik a medence- és a hasizmok régiójában. Az edzés során ezek az izmok stabilizálják a törzset és a tartószalagokat, fejlesztik a felületes izmokat.
Előnye: Újabb és újabb kihívás elé állítja a testet, nagyon hatékonyan fejleszti az állóképességet. Erős zsírégető, egy órán 1200 kalóriát is elégethetsz. Fejleszti a koncentrációt, tökéletesen formálja a hasat, a combot, a feneket, a kar, a váll és a hát izmait is, gyorsan szálkásít.
Hatása: Egyszerre erősít és nyújt, nagyon hatékony aerobik-edzésprogram. A billenés és a szabad mozgások gyakorlása elősegíti az ízületek mozgáskiterjedésének maximalizálását, így kecsesebbé, szebbé válik a mozgás, hatékonyabb az izomerősítés.
A billenős deszka kihívást jelent az ideg- és az izomrendszernek, fejleszti az ügyességet és az egyensúlyérzéket. Az eredetileg rehabilitációs céllal fejlesztett eszköz a sérülések utáni felépülés során tökéletesen megerősíti az ízületeket áthidaló szalagokat.
Ezt válaszd: Core board intervall és sport tréning: Ideális választás, ha nagyobb kihívás elé szeretnéd állítani a testedet, szereted a ritmusos, hangosabb zenét, és nem jelent számodra problémát a fokozott koncentráció. Kiváló még az állóképesség fejlesztésére, próbáld ki akkor is, ha fogyni, szálkásodni szeretnél, vagy sportolóként kiegészítő edzésre vágysz. Core board power zen: Akkor dönts az óra mellett, ha számodra a lelki feltöltődés is fontos, és szereted a lassú gya-korlatokat tartalmazó programokat.
Így kezdd el: Óra előtt lépj rá a boardra, és próbáld ki az instabil felszínt, hogy az edzés során már ne érjen meglepetés. A gyakorlatok egyszerűek, a kihívást a billenő board adja.

Zsírégető fokozat: ***
A koreográfia nehézsége: ***
Itt kipróbálhatod! www.oxigenwellness.hu
Ár: 1700   

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top