Életmód

9 diétás titok, amit a diétaipar nem mond el

"Edd, amit szeretsz, és fogyj!" "Lapos has napi 5 perc alatt!" "Mínusz egy ruhaméret fárasztó edzések nélkül!" Ugye te is hallottad már ezeket a szlogeneket? Sajnos a fogyás azért nem ennyire egyszerű…

A diétás étrend-kiegészítők és csoda-edzőgépek eladói szeretnek az emberi kényelmességre építeni. Sajnos azonban aligha fogsz tartósan lefogyni, ha csak egy tablettában bízol. Ha viszont ismered a fogyás titkait, siker koronázza majd az erőfeszítéseidet.

  1. Többet kell edzened, mint gondoltad. Az általános ajánlások napi félóra könnyű mozgást ajánlanak. Az egészséged megóvásához ennyi elég is, de ha fogyni szeretnél, körülbelül a duplájára van szükség.  Persze nem kell azonnal kickbox-aerobikkal indítani, a kellemes, gyors tempójú séta épp elég.
    9 diétás titok, amit a diétaipar nem mond el
  2. Félóra séta nem egyenlő egy szelet sütivel. A kutatások azt igazolják, hogy hajlamosak vagyunk túlértékelni a sportolással elégetett kalóriák számát, és alulértékelni a kedvenc ételeink kalóriatartalmát. Ráadásul aki fogyni akar, annak egyszerre kell csökkentenie a bevitt kalóriák számát, és növelnie az elégetettekét.
  3. Van időd sportolni. Ha van időd naponta háromszor megnézni az e-mailjeidet és leülni a kedvenc szappanoperád elé, akkor van időd sportolni is. Néha persze fel kell áldozni érte a fentiek valamelyikét, de végül is nem az egészség az első?
  4. Ha valamiből többet eszel, attól nem fogsz lefogyni. Önmagában sem a zsírszegény, diétás süti, sem pedig a kalciumban gazdag tejtermék nem fogyaszt, ha egyébként nem változtatsz az életmódodon. Fogyni akkor fogsz, ha általában véve kevesebbet eszel, mint addig.
  5. Az egyik kalória nem olyan, mint a másik. 500 kalóriányi chips nem egyenlő 500 kalóriányi csirkével és brokkolival: az egyik üres kalória, a másik feltölti a szervezetedet hasznos tápanyagokkal. Amikor fogyni akarsz, érdemes legelőször az üres kalóriákat kiiktatni az életedből, és átállni a tápanyagokban gazdag élelmiszerekre.
    9 diétás titok, amit a diétaipar nem mond el
  6. A tested ellened dolgozik. Ősi, genetikai örökségünk sajnos azt diktálja, hogy ha bőséges élelmiszer-utánpótláshoz jutunk, tankoljunk fel alaposan a nehéz időkre. Ezért van az, hogy sokkal egyszerűbb felszedni néhány kilót, mint leadni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem sikerülhet megtartanod az ideális testsúlyt, de tény, hogy oda kell figyelni.
  7. A környezeted is ellened dolgozik. A társadalom, amelyben élünk, nem könnyíti meg a fogyókúrázók helyzetét. Épp ezért a kedvenc, társas időtöltéseinket kell a legnagyobb szigorral „diétáztatni”: a családi vacsorán elég egyszer szedni, és autó helyett is lehet a lábadat használni.
  8. Lehet, hogy nem is kell fogynod. Ne a nádszálvékony modellalkat legyen az etalon: ha folyton elérhetetlen célokat kergetsz, ártasz az egészségednek. Légy inkább normál alkatú, ám egészséges nő.
  9. Ne diétázz, válts életmódot. A diétaipar szerint ha vége a fogyókúrának, minden mehet tovább a régiben. Pedig sokkal jobban jársz, ha inkább az egész életedet egészségesebbre formálod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top