Mára a táplálkozástudományi szakemberek bebizonyították, hogy ha keveset fogyasztunk az isteni csokoládéból, akkor bizony előnyükre válik a szív- és érrendszeri betegségekkel felvett harc során.
Lassítja az öregedési folyamatokat
A csokoládé nem csupán finom, de izgalmas is a szakemberek számára. Kardiológusok és táplálkozástudományi kutatók előszeretettel választják feltérképezendő területnek a csokoládét. Ennek egyik oka az lehet, hogy bebizonyosodott: a kakaóbabból készült finomságban rengeteg antioxidáns van, ami lelassítja az öregedési folyamatokat, és segítségünkre van a degeneratív sejtek kialakulásának meggátlásában. Így hát a csoki hatékony fegyverünk lehet az érszűkület és a rák megelőzésében, vagy éppen ellen, csökkenti a vérrögképződést, elnyújtja a véralvadást, segít az erek ellazulásában – összefoglalva tehát a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is hatásos.
A kakaó és a belőle készült csokoládé többféle flavonoidot tartalmaz, amely egyik fajtájának (katechin) nagy előnye, hogy könnyen felszívódik, tehát jól hasznosul a szervezetben. Elsősorban a daganatos betegségek és egyes szív- és érrendszeri problémák kivédésében tulajdonítanak neki komoly szerepet.
Az étcsokoládé a jobb választás
Igaz, hogy mint sok más értékes tápanyag esetében, a csokoládé feldolgozása során is csökken annak flavonoidtartalma, de a kíméletes technológiával előállított termékekben ezek nagy része mégis megőrizhető. Mivel az antioxidáns flavonoidok a kakaóbabban találhatóak, egyértelmű, hogy minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál magasabb flavonoidtartalma is. Bár a flavonoidok fellelhetők a tejcsokoládéban is, de egyes kutatások rámutattak arra, hogy a tej csökkenti felszívódásukat, ezért élettani szempontból vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy egészségünk szempontjából az étcsokoládé a legjobb választás.
Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.