Életmód

Hozd ki belőle a legjobbat 30, 40, 50 évesen

A hajunk minősége velünk született adottság. Hogy ritka és vékony szálú, mint a pihe, vagy dús sörény, az független tőled. De hogy milyen állapotban van, az már rajtad is múlik.

Árulkodik a szokásaidról, az életmódodról, sőt még arról is, vannak-e gyerekeid. Megmutatjuk, hogyan lehet csúcsformában, bármelyik korosztályhoz is tartozol!

30 A VÁLTOZÁSOK MEGLÁTSZANAK
Várandósság, szoptatás, fogyókúra – a harmincasok haján már megmutatkoznak az élet nagy változásainak első nyomai.

Huszonéves korban a közel 600 négyzetcentiméternyi fejbőrön elhelyezkedő 90–150 ezer hajszál lágy, erős és fényes. Ha szorosan összefognánk őket, az így keletkező „kötéllel” egy embert is fel lehetne emelni. Ez az oka annak, hogy a harmincadik év után bekövetkező változások sokkolóan hatnak.

Szülés utáni hajhullás
Ha kismama vagy, ügyelj a vitaminokra!
Várandósan hormonális okokból fényesebb, sűrűbb a haj, jobb a textúrája, és bár a hajváltás nem áll le, kevesebb hajszálad hullik ki. A szülés utáni újabb hormonváltozások következtében azt tapasztalod, hogy hajad szárazzá vált, megritkult. Ilyenkor azok a hajszálak is kihullnak, amelyek a terhesség idején nem cserélődtek le.

Hozd ki belőle a legjobbat 30, 40, 50 évesen

Mi lehet a megoldás?
Legtöbbször pár hónap alatt normalizálódik a helyzet. Érdemes olyan étrend-kiegészítőt választani, amely aminosavakat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmaz. A vasfogyasztásra is ügyelj: jó ötlet, ha a vas felszívódását segítő citrommal ízesíted a húsféléket, halakat. A vitaminokat, nyomelemeket regeneráló ápolószerekkel is bejuttathatod a hajba, és növekedést gyorsító hajszesszel is próbálkozhatsz.

Drasztikus diéták
A kalóriákkal spórolj, ne a vassal!
Tudtad, hogy egy tízcentis hajszál alapján világosan nyomon lehet követni, mit tettél az utóbbi tíz hónapban? Érzelmi állapotod éppúgy kiolvasható belőle, mint az, hogy napoztál és úsztál, vagy épp fogyókúráztál-e. A hiányos táplálkozás különösen sokat árt!

Mi lehet a megoldás?
Sem a zsíros ételek, sem pedig a megterhelő diéták nem használnak a hajnak. Fontosak viszont a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok, nyomelemek és a húsban,
a májban, a tejben, a tojásban, valamint a sóskában és a spenótban bőségesen jelen levő vas. Ezenkívül szükség van a teljes kiőrlésű gabonákban levő pantoténsavra, cinkre, E- és H-vitaminra is, ami a haj túlnyomó részét képező keratin alkotóelemeinek felszívódását is szabályozza.

Zsírosodás
Válassz kiegyensúlyozó sampont és balzsamot!
A vékony szálú haj különösen gyorsan lelapul a túl sok faggyútól. Ilyenkor szoktuk elhagyni a hajbalzsamot, így a szálak vége kiszárad, és a tövénél zsíros, végénél száraz hajtípus jön létre.

Mi lehet a megoldás?
A zsírosodás elleni samponok és balzsamok kiegyensúlyozzák a faggyúmirigyek működését. Sok ilyen készítmény tartalmaz gyógynövénykivonatokat, A-vitamint, biotint, cisztint és ciszteint. Balzsamot csak a haj végére tegyél!

Frizuratrend: Mindent szabad, de ízléssel!
A harmincasok nyugodtan követhetik a divatot, persze nem kritika nélkül. Tudjuk, hogy sok múlik a fodrászon: a jó szakember ugyanis segíthet annak eldöntésében, milyen frizura illik az arcodhoz, a természetes színeidhez, az egyéniségedhez. Az újságból kinézett sztárfrizurát is „megszelídíti”, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ami Jennifer Anistonnak – sztárfodrászok és sminkesek többórai munkája után – jól áll, az neked is jó lesz.

 

40 VIGYÁZZ A STRESSZEL!
A család és a munkahely kettős terhelésével küzdő korosztályt érő stressz nemcsak a kedvedet rontja el, nyomot hagy a bőrödön, hajadon is. Ebben az időben tűnnek fel az első ősz hajszálak is.

A már évtizedek óta tartó hajtás a szervezet egésze, így a hajas fejbőr számára is komoly terhelést jelent. Meg kell tehát tanulnod elbánni a feszültséggel: jó szolgálatot tehet a jóga, a lazító gyakorlatok – a megviselt hajat pedig a tüneteinek megfelelően kiválasztott ápolószerekkel teheted rendbe.

Hajhullás
Derítsd ki a hátterét!
A hajhullás típusából gyakran következtetni lehet az okára is. A foltos hajhullás például nőgyógyászati gondra utal, amelynek kivizsgálása orvosi feladat. Elhanyagolt fog, bakteriális, gombás fertőzés, esetleg súlyos vitamin- és ásványianyag-hiány is okozhat hajvesztést. Ilyenkor nem elég egy jó fodrász, bőrgyógyászhoz, hajdiagnosztikával foglalkozó szakemberhez kell fordulnod. A tartós stressz is vezethet hajhulláshoz. A hajhagymák a szervezet bizonyos ingerületátvivő anyagainak hatására reagálnak így.

Mi lehet a megoldás?
Hajhullásról akkor beszélhetünk, ha huzamosabb ideig napi száz szálnál többet veszítünk. Ha komolyabb bajt nem talál az orvos, ideje lazítani, rendszeresen sportolni. Próbálj ki tápláló samponokat, balzsamokat és a gyógynövényes hajszeszeket is, sőt az antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étrend is segíthet.

Hozd ki belőle a legjobbat 30, 40, 50 évesen

Korpa
Ne mosd le, szüntesd meg!
E kellemetlen hajprobléma oka lehet többek között, hogy megfázott vagy kiszáradt a fejbőr, de állhat a háttérben emésztési, étrendi probléma vagy a túlzott feszültség is. A zsíros korpát legtöbbször a Pytirosporum ovali nevű gomba túlszaporodása okozza, de baktériumokra is gyanakodhatunk.

Mi lehet a megoldás?

Olyan ápolószert válassz, amely nemcsak lemossa a korpát, hanem megszünteti az okot is. Nagyon jók a cink-piritont, ként, szelént tartalmazó samponok.

Az első ősz hajszálak
Ne kezdd rögtön a festéssel!
Negyvenes éveinkben megjelenhetnek az első fehér hajszálak is. Bár e téren a genetika a döntő tényező, a stressz sajnos ennek a folyamatnak is kedvez – mindenki hallott már arról, hogy vannak, akik nagy trauma hatására egy éjszaka alatt megőszültek. A kisebb, ám tartós stressz alattomosabban, lassabban, de ugyanilyen biztosan fejti ki a hatását.

Mi lehet a megoldás?

A legújabb növényi alapú festékek befogják az ősz hajszálakat is. Amíg 20-30 százaléknál nem több a fehér szálak aránya, meg lehet próbálkozni a színezőkkel is, nem kell rögtön a festéssel kezdeni.

Frizuratrend: kerüld a szélsőségeket!
Ebben az életkorban nem biztos, hogy a szélsőségekre kell törekedni. A lágy, nőies fazon szerencsésebb, mint a nagyon kemény, futurista vágás. A dauer már nem divat, helyette rengeteg eszköz áll a fodrász rendelkezésére, hogy az egyenes hajból hullámosat varázsoljon. Lesd el a fodrásztól a szárítás technikáját, de hajcsavarókkal, sütővassal is dolgozhatsz. Válassz minőségi hajfixáló habot, waxot – az eredmény kis gyakorlás után is csodás lesz.

50 Új szín és forma
A haj ebben az életkorban különös figyelmet igényel: a menopauza okozta hormonális átalakulások ugyanis kiszáríthatják és megritkíthatják.

Mindennek az ösztrogén az oka, amelynek termelődése már a negyvenes években egyre gyengül, majd a változókorban le is áll. Ez nemcsak az arcodon hagy nyomot: a hajhagymák is meggyengülnek, és hosszabb lesz a hajszálak növekedési fázisa. A sejtanyagcsere lassulása és a rosszabb mikrokeringés is ebbe az irányba hat. Ötvenen felül minden évtizedben körülbelül 10 százalékkal csökken a hajszálak száma.

Hajhullás
Hormonális okok
A menopauza közeledtével a szervezet férfi nemi hormonok termelésével próbálja kompenzálni a női nemi hormonok alacsonyabb szintjét. Ez férfias hajhulláshoz is vezethet, de még az enyhébb esetekben is megritkul a haj.

Mi lehet a megoldás?
Az orvos által felírt hormonpótló kezelés megállíthatja a változókori hajhullást. Megoldást jelenthetnek a hajnövekedést serkentő ápolószerek, hajszeszek, sőt akár a hajhosszabbítás is.

Hozd ki belőle a legjobbat 30, 40, 50 évesen;

Fehéredő haj
Hagyj fel a dohányzással!
A hajszínt adó melanociták számát (a kor mellett) a dohányzás is csökkenti. Manchesteri rákkutatók szerint először a dohányosok őszülnek meg: ennek okára egyelőre nincs magyarázat, de valószínűleg a szervezetet érő oxidatív stressz lehet a bűnös.

Mi lehet a megoldás?
Ha többségében fehérek a hajszálaid, csak hajfesték segít. Bár az otthoni hajfestés valóban olcsó, nem éri meg kísérletezni vele. Semmi garancia nincs arra, hogy a dobozon látott árnyalatban fog pompázni a hajad. Az elrontott színt pedig nem lehet egy másik festékkel eltakarni: először szőkíteni kell a hajat, és csak ezután jöhet az új szín.
Ez duplán roncsolja a hajat, és a pénztárcád is bánja. Jobban jársz, ha már elsőre fodrászhoz fordulsz. Ráadásul az egyszínűre festett haj sokszor kelt „kucsmaszerű” benyomást, míg a fodrász tudja, hol kell egy-két világosabb vagy sötétebb tinccsel életre kelteni a frizurát.

Száraz haj
Kímélő kezelést igényel
A hormonális változások nemcsak a hajszálak számát, hanem a szerkezetét is megváltoztatják. A hajszálak 95 százalékát alkotó kilencfajta keratin közül néhánynak a termelődése leáll a változó- korban, így a haj összeesik, kiszárad. Mindehhez jön még, hogy évtizedeken keresztül károsította a hajkoronádat a hajszárító, a színezés, a napsugárzás, a környezetszennyezés…

Mi lehet a megoldás?
Ilyenkor tesznek jó szolgálatot az erre az életkorra ajánlott, tápláló, regeneráló samponok, balzsamok, amelyek kollagént, keratint és egyéb fehérjéket tartalmaznak.
Tipp: A sampont hajmosás előtt oldd fel fél pohár vízben, és használj balzsamot, valamint hetente-kéthetente tápláló hajpakolást is, amely magasabb koncentrációban tartalmazza az értékes összetevőket.

FRIZURATREND: ne félj változtatni!
Ne gondold, hogy ragaszkodnod kell a megszokott frizurádhoz! Lehet, hogy egy jó vágás, új színárnyalat sokkal fiatalabbnak fog mutatni. A nyitottság mellett egy jó fodrászra is szükség van, de az eredmény lenyűgöző lehet. A hátad közepéig érő frizura és a rövid haj között még számtalan lehetőség kínálkozik, hogy trendi és nőies legyél.

 

Hozd ki belőle a legjobbat 30, 40, 50 évesenA cikkünk a Nők Lapja Egészség novemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Lúgosítsuk, ami savas?
  • Munkahelyi terror: ne hagyd magad!
  • Futás, az elemi ösztön
  • 4 kihagyhatatlan recept reggelire

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése