Életmód

Mitől görcsölsz?

Émelyeg a gyomrod, netán heves görcsök törnek rád? Sajnos gyakori jelenség, hiszen már gyermekkorunk óta tapasztalhatjuk, hogy a hasi fájdalom bizony nem válogat. Nincs tekintettel nemre, korra, vidámságra, rosszkedvre, de még az ünnepekre sem, szóval nyugodtan nevezhetjük hívatlan vendégnek is, akit soha nem várunk, de mégis alkalomadtán betoppan.

Mitől görcsölsz? A fájdalom és a gyakoriság mindenkinél eltérő lehet. Az alhasi fájdalmakat nemcsak elviselni nehéz, hiszen a napi teendők elvégzésében is gátolhatnak mindent.

Számos kiváltó oka lehet az alhasi fájdalmaknak, kezdve az epekőtől az egészségtelen, stresszes életmódig, de nézzük, hogy a helyi tünetek szerint mire gyanakodhatsz.

Ha a jobb bordaív alatt fáj…

…epehólyag okozta fájdalomról beszélhetünk. A máj alatt elhelyezkedő szervünknek igen fontos szerep jut a táplálkozásban, hiszen az epe nélkülözhetetlen a  zsírok  lebontásához,  emésztésünkhöz  Az epe 80%-át víz alkotja, ha besűrűsödik, akkor epekő jöhet létre, ami görcsöket okozhat. Heveny fájdalommal jár az epe kiürülésének zavara is. Enyhébb fájdalom esetén sok esetben elegendő, ha jobban odafigyelsz az étrendedre és kerülöd a zsírosabb ételeket. A görcsökre alkalmazz görcsoldót, emellett igyál sok vizet, és pihenj többet. Súlyosabb, tartós tünetek esetén (pl.: láz), fordulj orvoshoz!

Ha a szegycsont alatt fáj…

…gyomorégésről beszélhetünk, amit a gyomorsavtúltengés okoz. Napjainkban igen gyakori ez az égő fájdalom. Ha a tünetek egy átbulizott éjszaka után jelentkeznek, ahol alkoholt fogyasztottál, vagy éhgyomorra tör rád a gyomorégés, elegendő lehet, ha egy bőséges étkezéssel vagy speciálisan gyomorbántalmakra kifejlesztett gyógyszerrel segítesz kellemetlen helyzeteden. Viszont ha a fájdalom nem enyhül, és mellette a nyelés is problémát okoz, kérd ki háziorvosod véleményét!

Ha a bal bordaív alatt fáj…

…bélbetegség, gyakran székrekedés okozta fájdalomra gyanakodhatunk. A székrekedést legtöbb esetben a helytelen táplálkozás válthatja ki, kevés, rostszegény vagy rendszertelen étkezés alkalmával a bélmozgási inger enyhül. Ha szeretnéd elkerülni a fájdalmat, amit puffadás is kísér, egyél több zöldséget, gyümölcsöt, és igyál sok vizet. A lényeg, hogy rostokban gazdag ételeket fogyassz.

Ha a has alsó felén középen fáj…

egyrészt
…húgyúti fertőzésre gondolhatunk. Ennek tünetei könnyedén meghatározhatóak, hiszen gyakori vizelési ingerrel és pisilés közben égő, csípő érzéssel párosul. Az is előfordulhat, hogy a vizeletedben vér jelenik meg és heves alhasi fájdalmaid vannak, ez kövek jelenlétére utalhat a húgyút területén;

másrészt
nőgyógyászati gondok lehetnek a háttérben.

Ha jobb oldalon, a csípő tájékán fáj…

a vakbélgyulladás lehetőségét kell kizárni. A vakbélgyulladás a leggyakoribb sebészeti beavatkozást igénylő – típusos esetben jobb alhasi fájdalommal járó – betegség. Szakorvosi vizsgálat szükséges! 

Mitől görcsölsz?

A Buscopan® tabletta gyors, hatásos és célzott megoldást nyújthat a hasi szervek simaizomgörcseiben, ezzel csökkentve a  fájdalmat és a diszkomfortérzést.

Hatása kifejezetten a fájdalom kiváltó okára irányul: magára a görcsre. A görcsös izmok lazítása révén a Duboisia növényből előállított Buscopan® hatásosan enyhíti a hasi görcsöket, és ezáltal mérsékli a kísérő fájdalmat. Hatékonyan oldja a gyomor-, bélrendszeri, epe-, vesegörcsöt, valamint menstruációs görcsök esetén is megoldást nyújt.  Kétféle hatáserősségben elérhető, így a görcs erősségének megfelelően nyújt megoldást!

 

Tudj meg többet a Buscopanról! 


A Buscopan 10 mg bevont tabletta és a Buscopan Forte 20 mg filmtabletta vény nélkül kapható hioszcin-butilbromid hatóanyagú gyógyszerek.

Mitől görcsölsz?
 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót

 

 

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

 

 

gyógyszerészét!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top