Életmód

A feketében több az antioxidáns, mint gondolnád

A mindennapi káros hatások, a helytelen életmód, a civilizációs ártalmak nagyban befolyásolják szervezetünk működését. Nem csupán a vörösbor, a paradicsom vagy az étcsokoládé tartalmazza a szabadgyökök ellen hatékony antioxidánst, hanem a kávé is.

Még ha helyesen is étkezel és odafigyelsz arra, hogy a mozgás is jelen legyen az életedben, akkor is vannak olyan tényezők, amelyek hatással vannak szervezeted helyes működésére. Ilyenek például a modern életmódunkból adódó civilizációs és környezeti ártalmak, amelyek hatására az anyagcsere során keletkező szabadgyökökből sokkal több keletkezhet a testünkben. A szabadgyökök ellen pedig az antioxidánsok tudják sikeresen felvenni a harcot. Persze a természetes, belső antioxidáns rendszerünk egy ideig kontroll alatt tudja tartani a keletkező sejtkárosító anyagokat, azonban a szervezetünk védő folyamatai végesek, az idegi, szellemi túlerőltetés hatásait egy idő után egyáltalán nem, vagy jóval kisebb hatékonysággal képes  kivédeni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrended, és bizonyos tápanyagokat rendszeresen fogyassz. Így tavasszal erre remek lehetőségeid vannak a friss idényzöldségeknek és -gyümölcsöknek köszönhetően. Tavasszal a karalábé, a karfiol, a retek, a petrezselyem és a torma is nagyszerű lehetőség az antioxidánsok biztosítására, ezek mellett két-három csésze feketével te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a szervezeted sikeresen felvegye a harcot a káros szabadgyökök ellen.

A feketében több az antioxidáns, mint gondolnád

 

Napközben desszertként egy-egy kocka étcsokoládéval, estefelé 1-2 dl jó minőségű vörösborral és például a lédús paradicsommal karöltve a kávé az egyik legjelentősebb antioxidáns tartalmú élelmiszerünk, ezért napi két-három csésze feketével te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy szervezeted sikeresen felvegye a harcot a káros szabadgyökök ellen.

A feketében több az antioxidáns, mint gondolnád

 

A kávéban lévő antioxidáns hatás forrása a polifenol, mely a zöld kávéban természetesen van jelen. A NESCAFÉ Green blend 65 százaléka pörkölt, 35 százaléka pedig zöld kávé, ami azt jelenti számodra, hogy értékes polifenol tartalma mellett gazdag aromájú kávét kortyolhatsz.

 


Tudtad-e?

A magyarok 90%-a saját bőrén tapasztalja a civilizációs ártalmakat, de 1/3-uk nem tudja, hogy védekezni is lehet ellenük. A megkérdezettek 41%-a nincs tisztában azzal, hogy a káros hatások ellen táplálkozással is tehetünk – derült ki a „NESCAFÉ Közérzet”[1] felmérésből 2010-ben.

 

 


[1] A „NESCAFÉ Közérzet” felmérés alapját a Synovate Hungary piackutató által 2010

októberében végzett kérdőíves felmérés képezi, melyhez az online adatfelvételt a

MediaQ szolgáltatta. Az országos kutatás a 15-49 éves magyar internetezőkre

reprezentatív; összesen 1207 főt kérdeztek a civilizációs ártalmak hatásairól.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top