Életmód

Így hozd formába magad napi két-három csésze kávéval

Kíméletlenül méregeted magad a tükörben az első tavaszi napokon, esetleg a kimerültség jeleit véled felfedezni? Határozd el, hogy tudatosan több időt szánsz a pihenésre, feltöltődésre, melyre akár egy kávészünet is kitűnő lehetőség. A szakemberek szerint napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása jótékony hatással lehet a szervezet egyes élettani folyamataira, és nem utolsó sorban valódi élményként ragadhat ki a szürke hétköznapokból. Most kiderül, hogyan!

1. Feltöltődés felsőfokon

Évszázadok óta kellemes íze, természetes élénkítő hatása, a társasági alkalmakra való lehetőség, tradicionális varázsa miatt fogyasztjuk, és mert bízunk az érzékszerveinkre gyakorolt összhatásban. Ha a szokásos felhörpintés helyett, pár perccel több időt szánunk rá, – nyitott ablaknál, vagy teraszon kortyoljuk – valószínűleg lelkünk is töltekezik. Mindemellett fontos észben tartani, hogy a kávé nem helyettesíti a szervezet regenerálódási folyamatait és az alvást, de nem is erre hivatott. A kávé antioxidáns, vagy polifenoltartalma említésre méltó, hatásmechanizmusának pedig a táplálkozástudomány is jelentőséget tulajdonít. Érdekesség, hogy a feldolgozatlan zöld kávé természetes polifenol tartalma kiemelkedően értékes, így a NESCAFÉ Green blend 35% pörköletlen összetevőjében található polifenolok segíthetnek felvenni a harcot a káros környezeti ártalmakkal szemben.

Így hozd formába magad napi két-három csésze kávéval

 

2. Kávé és víz

Mára már megcáfolták a kutatók azt a tévhitet, hogy a kávé kiszárítja a szervezetet. Sokáig úgy vélekedtek a fekete szerelmesei, hogy kedvenc forró italuk vízhajtó, pedig a kávé nincs hatással a sejten belüli folyadékterekre. Ha viszont a naponta egészséges felnőttek számára ajánlott 2-3 csészényit elkortyolsz, azzal hozzájárulhatsz a folyadékbeviteledhez. Persze mindemellett következetesen ügyelj a tiszta víz pótlására is, mely tavasszal különösen nagy szerepet tölt be a szervezet tisztulási folyamataiban, és fontos az összes élettani folyamathoz. A kávézás a vízfogyasztásra is tökéletes apropó, hisz a tiszta víz kiemeli a kávé utóízét. Kávédhoz készíts elő egy pohár friss vizet is, kortyolgasd és add át magad a tavaszi napsütésnek.

 

3. Ne pazarolj időt!

Gazdálkodj jól a szabadidőddel. Ragadj meg minden pillanatot, és használd ki azt az időmegtakarítást, amit instant kávé készítésével érsz el. Az instant kávé ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött változaté, és mindössze két percre van szükséged ahhoz, hogy elkészítsd.

 


Tudtad-e?

Bár sokan azt hiszik, de valójában a kismamáknak sem tiltott a kávézás. Mivel a koffeinbevitel mértéke ebben az élethelyzetben különös odafigyelést igényel, ezért mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy a kismama konzultáljon orvosával a megengedett napi kávémennyiségről.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top