Életmód

Dukan-diéta – az új őrület?

Hárommillió példányban kelt el eddig az új diétás könyv, és a franciák körében nagy népszerűségnek örvend az új étrend. Te kipróbálnád?
Dukan-diéta - az új őrület? 11 diéta, amit biztosan kihagyunk

A francia orvos, dr. Pierre Dukan által kifejlesztett étrend óriási népszerűségre tett szert a tehetős franciák körében. Április végén az Egyesült Államokban is megjelenik a sikerkönyv.

A könyv borítóján olvasható ígéret egyszerű: „Két lépés a fogyáshoz, két lépés ahhoz, hogy örökre távol tartsuk a kilókat!” Dióhéjban összefoglalva a diéta négy lépésből áll: a támadó szakaszban meg kell határozni, mennyit akarunk fogyni, majd 2–7 napig csak sovány, korlátlan mennyiségű fehérjét fogyasztunk, napi zabkorpával. A cirkáló szakaszban a tiszta proteintartalmú élelmiszeres és az egészséges zöldséges napokat váltogatjuk, amit addig folytatunk, amíg elérjük a célként kitűzött testsúlyt. A konszolidáció szakaszában korlátlan fehérje- és zöldségfogyasztás engedélyezett, újra bevezetett kenyérrel és más szénhidrátokkal. Az utolsó, stabilizációs szakaszban, amely gyakorlatilag élethosszig tart, fenn kell tartani az elért testsúlyt. Bármit fogyaszthatunk a héten, kivéve egyetlen napot. Egy héten egy nap vissza kell térni a kizárólag fehérjét tartalmazó étrendre. Dr. Dukan emellett a testmozgást is ajánlja; legalább napi 20 perc sétát javasol, és a lift használatának mellőzését.

Az amerikai táplálkozási szakértők azonban több ponton is kritizálják az étrendet. Karen Congro dietetikus úgy véli, azok az emberek, akik néhány napig követik a diétát, valószínűleg rendben lesznek, de hosszú távon egészségtelen. Sok zsírt tartalmaz, és egyáltalán nem korlátozza a sóbevitelt. Congro szerint nincs bizonyíték a hatékonyságára, és a magas zsír- és sótartalom miatt hosszú távon nem tesz jót a szívünknek.

A francia Országos Élelmiszer, Környezetvédelmi és Munka-egészségügyi Hivatal egészségtelennek bélyegezte a diétát, és a Brit Dietetikusok Szövetsége is ellenjavallja a Dukan-diétát.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top