Életmód

Megéri megöregedni

Húszas éveik végétől egyre boldogtalanabbak az emberek, viszont az ötödik X után javulnak a kilátások...
Megéri megöregedni
Időskorban is kell a szex

Bert van Landeghem, a Maastrichti Egyetem kutatója szerint azért boldogtalanabbak a középkorúak, mert sokkal több követelménnyel kell szembenézniük, mint az öregeknek, vagy éppen a nagyon fiataloknak. Van Landeghem úr, aki egyébként 29 éves és már biztosan érzi, hogy az élet kezd ránehezedni, úgy látja, hogy az idősebbek nem objektíve lesznek boldogabbak, ahogy öregszenek, hanem egyszerűen azt tanulják meg, hogy hogyan legyenek elégedettek azzal, ami jutott nekik.

Megéri megöregedni„Az U alakú boldogságfüggvény nem feltétlenül azt jelenti, hogy a 65 évesek inkább maradnának 65 évesek, mintsem hogy újra 25 évesek lehessenek. A 65 évesek és a 25 évesek is valószínűleg egyetértenek abban, hogy jobb 25-nek lenni, mint 60-nak, de ennek ellenére előfordulhat, hogy egy 65 éves ember elégedettebb az életével.” Nem kizárt az sem, hogy a boldogság csúcsára akár a nyolcvanadik életév betöltéséig kell várni. A pozitív folyamat a negyvenes évek végén kezdődik, de csak a nyugdíjkorhatár elérése után, sőt a hetvenes-nyolcvanas években csúcsosodik ki. Ennek az oka az lehet, hogy manapság az idős emberek is elég jó életminőséget érhetnek el, mert az orvostudomány már tudja enyhíteni az öregséggel járó kellemetlenségeket.

Az időseknek emellett megnövekszik a képességük arra, hogy a jó dolgokra figyeljenek és a rosszakat figyelmen kívül hagyják, ami a boldogság egyik legfontosabb feltétele, úgyhogy nézzünk körbe a rokonságban, hogy találunk-e olyan idős embert, akitől tanulhatunk egy kis boldogságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top