Életmód

Heti Csernus: Nézz szembe a félelmeiddel!

Hogy én jó vagy rossz dolgot teszek egy adott helyzetben, azt mindig érzem legbelül. Mindenki érzi. – Heti Csernus a félelmeinkről és a velük való megbirkózásról...
Heti Csernus: Szembenézés a félelmeinkkelCsernus: Mennyire szereted önmagad?

A gyávaság a legtöbb embernél manapság nagyon sokszor nem a racionális dolgokkal szemben jelentkezik, hanem az érzelmek kimondása terén. Hogy én jó vagy rossz dolgot teszek egy adott helyzetben, azt mindig érzem legbelül. Mindenki érzi. Rengeteg emberrel kapcsolatban meg lehet ezt figyelni, még egy tizenkét éves gyereknél is kiderül, hogy érzi. Mégsem hallgat az érzéseire. Nem mer rájuk hallgatni. Nagyon sok olyan hölggyel is beszéltem, akik nem mertek az érzéseikre hallgatni, pedig ahhoz, hogy megteremtsük a belső békénket, nagyon fontos az érzelmeink fejlesztése. Tudják, sokat lehet okulni abból, ha látnak egy embert, akinek bizonyos megnyilvánulásaiban, helyzeteiben, szófordulataiban magukra ismernek. És nagyon hatékony tud lenni. Én is jobban szeretem, ha kiáll velem valaki, aki – ha kellőképpen kitartó – velem együtt végigállja az előadást.

Heti Csernus: Nézz szembe a félelmeiddel!A házasságban vagy kapcsolatban élő nők 80 százaléka már az első hónapban vagy egy héten belül érezte, hogy az a férfi nem az ő férfija. Majd eltelik egy év, öt év, tíz év húsz év, jönnek a gyerekek, és a nő folyamatosan csak vágyakozik, és azt szeretné, hogy végre benőjön a pasi feje lágya.
„Majd csak megváltozik, majd csak megváltozik…”
Hallottam egy aranyos kínai mondást, amely valahogy úgy hangzik, hogy „sokan keresik a fekete macskát a sötét szobában, miközben érzik, hogy a fekete macska nincs is odabenn”. Mert mindent meg tudunk magyarázni, és mindent ki tudunk magyarázni. A racionális gondolkodásunkat kora gyerekkorunktól kezdve fejlesztik, fejleszti a társadalom, a környezet, az iskola, az internet stb., tehát mindig mindenre megtaláljuk a magyarázatot, miközben a megoldás végig ott van bennünk. Az elfojtott érzéseink jelentik a megoldást, amelyekre nem hallgatunk. Nem akarunk rájuk hallgatni. Az intelligens emberek egyik legnagyobb csapdája az okoskodás.
Amikor a gyorsan jövő, irgalmatlanul erős érzést megpróbálják agyból kimagyarázni. Mert nem merem vállalni az érzéssel járó fájdalmat. Pedig változtatni csak akkor lehet, ha valaki kimondja azt, ami valójában van. Akár akkor is, ha fáj. Majd ezek után jön a kimondott, fájdalmas dolgok elfogadása. Nem pedig egyik fülemen be, a másikon ki. Mert hiába mondom ki, hogy „hát, tényleg lusta vagyok, igen, lusta”, ha másnap éppúgy megteszem ugyanazt. De ha elfogadtam a kimondott dolgokat, onnantól kezdve lehet mérlegelni.

 
Heti Csernus: Nézz szembe a félelmeiddel!

 Nem elég Csernusból? Ott a helyed A fájdalom arcai című könyv bemutatóján és dedikáláson!
„Miért olyan nagy baj, hogy esetleg fájni fog a változás? Szerintem nem baj. Amikor az ismeretlenbe ugrom bele, akkor nem tudom, hogy ami következik, az jó lesz-e vagy rossz, egyet azonban biztosan tudok: hogy mind a jóval, mind a fájdalommal hajlandó leszek szembenézni. Akár pozitív, akár negatív élményben lesz részem, mind a kettővel elboldogulok, mert önmagamban elfogadtam a jót és a rosszat is. A sikereket és a kudarcokat is fel tudom dolgozni, meg tudom oldani, sem az örömtől, sem a fájdalomtól nem félek. A legfontosabb, hogy amikor beleugrom az ismeretlenbe, érezzem, hogy merek élni – mert az élet szép!”
Hol? Mikor?
Május 26-a 19:00 Alexandra Könyvesház, Budapest, Károly krt. 
A könyvet itt és most akár meg is rendelheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top