Életmód

Beperelték a népszerű diéta szülőatyját

Kate és Pippa Middleton is a Dukan-diétára esküszik, egy francia fogyókúra-szakértő szerint azonban súlyosan egészségkárosító a túlzásba vitt fehérje.
Beperelték a népszerű diéta szülőatyját 11 diéta, amire biztosan nemet mondunk

A Middleton család nőtagjai körében is népszerű diéta megalkotója, dr. Pierre Dukan bíróság elé áll Párizsban. Szerinte igazságtalanul rágalmazta meg ugyanis riválisa, dr. Jean-Michel Cohen, aki azt állítja, hogy a Dukan-diéta növeli a koleszterinszintet, és így szívproblémákhoz és mellrákhoz is vezethet.

Az Atkins-stílusú diéta eredetileg Franciaországból indult, de nemsokára Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is milliók követték könyvekből, újságokból, magazinokból és az interneten. Csak az Egyesült Királyságban 250 ezer példányban adták el a Dukan-diétáról szóló könyvet.

Dr. Dukan szerint a diéta sikerének titka egyszerűen az, hogy működik. Hirtelen megugró népszerűségét ugyanakkor a Middletonoknak is köszönheti, hiszen a királyi esküvő előtt Kate, Pippa és még az édesanyjuk, Carole is a Dukan-módszert követve hozta formába magát. De többek között Jennifer Lopez és Gisele Bündchen is ezzel a fogyókúrával tartja karban a testét.

A rivális, dr. Cohen, aki számos bestseller diétáskönyv írója, a mértékletességre és a sok mozgásra esküszik. Nemrég egy párizsi egészségügyi magazinban támadta a konkurens Dukant, de az orvosokat és gyógyszergyártó cégeket, sőt a médiát is megvádolta: szerinte a fehérjealapú étrend halálos is lehet, és nyomorúságot hoz az azt alkalmazó emberek milliói számára.
 
Mivel a francia igazságszolgáltatás legfeljebb 4 millió forintnyi kártérítést tesz lehetővé hasonló esetekben, Dukan ennyit követelhet az őt rágalmazó orvos kollégáján. Sokkal nagyobbat bukhat viszont, ha veszít, hiszen egész birodalmának biztonságát kockáztatja, amely dollármilliókat hozott számára.

A Dukan-diéta első lépése, hogy elérjük az ideális testsúlyt. Ehhez a szakember 72-féle magas fehérjetartalmú étel, többek között halak és zsírmentes joghurt fogyasztását írja elő. Az étrendben ezen kívül nagyobb mennyiségű zabkorpa is szerepel. Később már ehetünk zöldségeket és szénhidrátokat, de a diétázóknak életük végéig szigorúan be kell tartaniuk azt, hogy hetente egyszer fehérjenapot is beiktatnak. Dr. Dukan szerint az ő étrendjét követő emberek 40 százaléka sosem hízik vissza – az egyéb diétákat követő visszaesők 80 százalékos arányával szemben.

A rivális, dr. Cohen ajánlása alapján mindenféle étel fogyasztható, de a kalóriabevitel limitálva van 900 és 1600 napi kalóriamennyiség között. A lényeg, hogy jó étkezési szokásaink alakuljanak ki, és az étrendünk az általunk kedvelt ételekből álljon össze. Dr. Cohen szerint el kell kerülni azokat a dolgokat, amelyek az egészségünkre rossz hatással lehetnek.

Dr. Dukan ügyvédei úgy gondolják, természetes, hogy két orvos nem ért egyet mindenben, de dr. Cohen ezúttal túl messzire ment. Az ő jogi képviselője ugyanakkor azt állítja, a vád nevetséges és sértő. Azt is hozzátette, hogy egészségügyi szakértők egybehangzóan azon a véleményen vannak, hogy a Dukan-diéta súlyos kockázatokat hordoz követői számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top