Életmód

Nőkbe ritkábban üt a mennykő

A női lét egyik eddig kevéssé ismert előnyére derítettek fényt amerikai tudósok: nőkbe ritkábban csap a villám, mint férfiakba.

Nőkbe ritkábban üt a mennykő

Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

Az 1995 és 2008 között az Egyesült Államokban 648 embert ölt meg villámcsapás: 82 százalékuk férfi volt.

A villám persze nyilvánvalóan nem képes a nemek közt különbséget tenni és bizony nem is a megfelelő mennyiségű hajlakk vagy épp a műkörmök bírnak rejtett villámhárító funkcióval. A kutatók teljesen logikus magyarázattal szolgáltak a jelenségre: eszerint míg a nők alapvetően óvatosabbak, vihar idején védett helyre húzódnak és hajlandóak betartani a szükséges óvintézkedéseket, addig a férfiak sokkal lazábban kezelik a helyzetet, mondván, hogy ők aztán nem ijednek meg „egy kis dörgéstől”. Ha vihar jön, akkor sem szívesen szakítják meg az ilyenkor egyébként kifejezetten veszélyes szabadtéri tevékenységeket, ezzel pedig fokozottan kiteszik magukat a villámcsapás kockázatának. Utóbbi állítást alátámasztja az az adat is, miszerint a villámcsapások közel fele szabadtéri sporttevékenység közben érte az áldozatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top