Életmód

Tudnivalók a csalánkiütésről

A csalánkiütés nagyon gyakori jelenség, felmérések szerint a lakosság negyedénél előfordul az élete során legalább egyszer. Bár az esetek többségében a csalánkiütés az ok felderítése után gyógyítható, mégis nagyon kevesen fordulnak orvoshoz. A csalánkiütés a bőrön és a nyálkahártyákon megjelenő elváltozás, amely különböző nagyságú, néha egymásba folyó, éles szélű, a bőr szintjéből kissé kiemelkedő, viszkető foltokat (urtikákat) okoz a bőrön. Kialakulásában hisztaminnak és egyéb értágulatot okozó anyagoknak van szerepe.

A kiütések színe halványvörös vagy fehér, nagyon hasonlítanak a szúnyogcsípésre. Alakjuk szabálytalan, térképszerű. A csalánkiütés lehet egyszer megjelenő, heveny típusú, amely általában spontán múlik, és a kialakulás oka könnyen azonosítható a beteg számára. Komolyabb problémát jelent a csalánkiütés visszatérő, idült formája, amely alapos belgyógyászati kivizsgálást igényel.

 
Az urticariát előidézheti például növényi allergén (virágpor), rovarcsípés, kozmetikum, hideg- és meleghatás, fizikai erőkifejtés, stressz.  Belső okai lehetnek baktériumok, vírusok, gombák is. Jelentkezhet ételek (ízesítő- és adalékanyagok, hal, kagyló, tojás, eper, olajos magvak, csokoládé, fahéj, vanília stb.) vagy gyógyszerek (szalicilátok, penicillin stb.) elfogyasztása után.

A csalánkiütés okának azonosítása után lehetséges a megfelelő gyógymód kiválasztása.
A csalánkiütések egy részénél igazolható az allergiás eredet. Ebben az esetben a csalánkiütés kezelésében a legfontosabb tényező az allergén eltávolítása a környezetünkből. (Ez nem mindig lehetséges.) A tüneteket csillapítja a szájon át szedhető antihisztamin, mint pl. az Allegra® Forte*, melyet naponta egyszer kell bevenni, nem álmosít, és kevésbé befolyásolja a munkavégző-képességet, mint a korábban használt szerek.

*Krónikus csalánkiütések tüneteinek enyhítésére

www.allegra.hu


 

Fexofenadin-hidroklorid-tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

 

—————————————————————————————————————————

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét.

 

—————————————————————————————————————————

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top