Életmód

Mennyire ismered magad?

A múlt század pszichológiai kutatásai között több olyan tanulmányt találhatunk, amelyek választ adnak viselkedésünk mozgatórugóira. Íme néhány ezek közül.
Még több olvasnivaló a lélekről a Nők Lapja Psziché oldalán!

Beállsz a sorba?
Ha szavazással kell eldönteni valamit, hogyan viselkedsz? Az elsők közt felcsapod a kezed, vagy vársz, és annak függvényében voksolsz, hogy a többség mire szavazott? Asch vizsgálata nagyon egyszerű, és bármikor letesztelhető vele, ki milyen jellem és mennyire befolyásolható. Egyenes vonalak közül kell megkeresni az egyenlő hosszúságúakat, ám ennek a könnyű feladatnak a megoldásában is el lehet bizonytalanítani sok embert. Az eredeti kísérletben a jó választ megjelölők 37%-a csatlakozott a helytelen választ adókhoz csak azért, hogy ne lógjon ki a sorból. Az önbizalomhiánnyal, kisebbrendűségi érzéssel küszködők, illetve azok, akik bizonytalanok önmagukban, inkább a csoport akaratát követik, akkor is, ha az rossz. Velük ellentétben a magabiztos emberek szembeszállnak a többség véleményével, nem engednek az igazukból. Az individualisták pedig elvből figyelmen kívül hagyják mások véleményét.

Mennyire ismered magad? Te minek látsz egy tintapacát?
Képeket nézegetve mindenkit más érzések kerítenek hatalmukba. Főleg akkor kapnak különböző jelentést az alkotások, ha neked kell kitalálnod, mit ábrázolhatnak, mert első ránézésre csak egy pacának tűnnek. Az egyik legrégebbi teszt bebizonyította: ezek alapján felvázolható a lelkiállapotunk. A Rorschach-teszt során nincs más teendő, mint tintafoltokat jelentéssel felruházni. Itt nincs rossz válasz, mégis mindenki ettől tart. A pszichológus konkrét szempontok szerint elemzi ki a reakciókat. Figyelembe veszi többek közt, hogy a válasz az egész foltra értendő, vagy annak csak egy részére, vagy azt, hogy a paca alakja, színe, árnyékolása vagy mintázata befolyásolta-e a választ. De mindemellett a legtöbb pszichológus az értelmezés során a saját benyomásaira, illetve a vizsgált személy teszthelyzetre adott általános reakcióira is hagyatkozik. Érdekes megfigyelése a kísérletnek, hogy a gyerekek a különböző jelentéssel felruházott, de szemléletben egybetartozó foltokat is egy egésznek tekintik. A tagolatlanság, az egész és a rész viszonyának kiegyensúlyozatlansága a kicsik gondolkodására is jellemző.


Szőranya vagy bőranya?

Sokszor gondolkozol azon, mivel is teszel jót a gyerekednek? Ha folyamatosan kényezteted, vagy jobb lenne önállóságra nevelni és csak a szükségleteit kielégíteni? Sokáig azt gondolták a szakemberek, hogy a szoros anya-gyerek kötődés elsősorban a táplálkozás miatt alakul ki. De a Harlow-féle majomkísérletek bebizonyították ennek ellenkezőjét. Bébimajmokat elszakítottak az anyjuktól, és két műanyag báb mellé helyezték őket. Az egyik műszülőt puha anyaggal vonták be, és szőranyának nevezték el, míg a másikat, az úgynevezett drótanyát, csupaszon hagyták, de ő szolgáltatta az élelmet a kicsi állatoknak.
Érdekes módon a majmok a szőranyán töltötték idejük nagy részét, megnyugvást, biztonságot csak ott találtak. Hasonló reakció figyelhető meg a pici gyerekeknél is, akik anyjukhoz rohannak, ha megijednek valamitől. Az is kiderült, hogy a műanyák társaságában nevelkedett majmok egyáltalán nem szocializálódtak, felnőttként képtelenek voltak egészséges kapcsolatokat létesíteni. Nemi identitásukkal sem voltak tisztában, nem akartak párosodni sem. Azok a nőstények, akik mégis anyává váltak, nem törődtek kicsinyeikkel, és az is előfordult, hogy bántották őket.

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.

Engedd el a veszteségeid!Már kapható a Nők Lapja Psziché nyári különszáma, melyben 80 oldalnyi önismereti tesztet találsz! 
A tartalomból:

  • Teszteld, milyen szülő vagy!
  • Van jövője a kapcsolatodnak?
  • Derítsd ki, miben tehetséges a gyerek!
  • Jó főnök lennél?
  • Hogy kezeled a stresszt?
  • Társfüggő vagy? 

Ha előfizetnél a magazinra, itt és most megteheted!

Nők Lapja Psziché előfizetési akció!

Fizess elő magazinunkra most egy évre (6 lapszám) 2070 forintért, és ha az első 100 befizető között vagy, Csíkszentmihályi Mihály Az öröm művészete című könyvét kapod ajándékba!
Megrendelési határidő: 2011.08.09.
Befizetési határidő: 2011.08.23.

A részletekért kattintsd ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top