Életmód

A rajongás pszichológiája

A hírnév vonzó, még akkor is, ha a tulajdonosa semmilyen különleges képességgel nem rendelkezik. De vajon normális, ha a valóságshow-hősöket tartjuk követendő példának?

A hétköznapi szereplőket felvonultató valóságshow-k hatalmas rajongótábort tudhatnak magukénak. A televíziózás e műfaja időről időre kitermeli új celebjeit, akik egy ideig boldogan elevickélnek a hírnév vizein. Mindeközben egyre gyakrabban használjuk az internetet kapcsolatápolási célra is, valódi emberi viszonyaink pedig felszínesebbé válnak. Így könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy egy realityszereplő a legjobb barátunk. Gazdag Enikő pszichológus úgy véli, a valóságshow-k iránt rajongók hajlamosak a hétköznapokban kevés kockázatot vállalni, „elmenekülnek” a valóságból, és a tévében szereplők bőrébe bújva élik meg azt. Ugyanakkor, aki jól érzi magát az életében, szereti azt, amivel foglalkozik, kevésbé hajlamos sorozathősökkel azonosulni.

A rajongás pszichológiája„Sokat elárul az illetőről, melyik szereplővel szimpatizál, és ki az, aki ellenszenves számára. A vágyott tulajdonságok azok, amelyeket nem teljesített ki önmagában, a »gyűlölt« tulajdonságokat pedig sem önmagában, sem másokban nem fogadja el. A valóságshow-szereplők általában nem birtokolnak különös képességeket, de jelen van náluk egy bizonyos plusz, amit a »hétköznapi ember« irigyelhet. Például önmaguk vállalása, az őszinteség, az egyenesség, ezek elegendőek ahhoz, hogy egy ideált testesítsenek meg. Főként azokra lehet ez hatással, akik gyermekként a környezetükben senkit sem tekinthettek példaképnek. Minden olyan tulajdonság idealizálható lehet, amelyet szeretnénk, de nem élünk meg” – mondja Gazdag Enikő.
Szakértőnk szerint a rajongás akár személyiségünk fejlődését is szolgálhatja, ha eltanuljuk bálványunktól és kiteljesítjük magunkban azokat a viselkedésmintákat, amelyekre vágytunk, de hiányoztak belőlünk. „A valóságshow-hősök mintáján felbátorodva képesek lehetünk jobban kifejezni az érzéseinket. Ha azonban valakinek már teljesen kitölti a gondolatvilágát egy-egy ilyen műsor, függővé válik tőle, és emiatt elhanyagolja a teendőit, hozzátartozóit, az már kórosnak nevezhető” – fűzi hozzá a pszichológus.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top