Életmód

Ha a gyerek retteg az iskolától…

A legtöbb gyerek izgatottan várja az első tanítási napot, de vannak, akiknek nem jó értelemben okoz stresszt az iskolakezdés. Pedig a gyermekek jó esetben két hét alatt hozzászoknak a változáshoz...

Az Alabamai Egyetem kutatónője, Vivian Friedman szerint a szülők sokféleképp csökkenthetik a gyermekekben kialakuló stresszt, a nyár végi idegeskedést. A szorongás elmúlhat, és elérhetjük, hogy gyermekünk boldogan, csillogó szemekkel várja a tanulást, a találkozást az osztálytársakkal. Mert a boldog, kiegyensúlyozott gyerekeknek két hétnél nem kell több az átálláshoz.

A következőket érdemes megtenni már a nyári szünet utolsó napjaiban-heteiben, ezzel felkészítve a gyermeket lélekben az iskolába való visszatérésre:
– Sétáljunk el az iskolához legközelebb eső játszótérre, menjünk el az iskola épülete előtt is, nézzünk körül!
– Hozzuk össze gyermekünket egyik kedves osztálytársával, akivel a nyári szünetben egyébként eddig nem találkozott.
A legfontosabb, hogy a gyermeket megtanítsuk pozitívan gondolkodni, segítsünk neki abban, hogy a félig üres pohár helyett egy félig tele poharat lásson az asztalon.

Akkor van nagyobb probléma, ha a gyermek két hét alatt sem szokik hozzá az új helyzethez. Ha a következő tünetekkel találkozunk, érdemes szakemberhez fordulni:
– ha a gyerek szökéssel vagy azzal fenyegetőzik, hogy kárt tesz magában,
– ágyba vizel,
– rémálmai vannak, vagy alvászavarokkal küzd,
– ideges, robbanékony és könnyen kifakad.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top