Életmód

Arcvonásaid árulkodnak a gyermekkorodról

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy személy gyermekkorára arcának szimmetriája alapján lehet következtetni.

Tizenöt különböző arcvonást felhasználva arra a következtetésre jutottak, hogy az aszimmetrikus arcú embereknek általában nehezebb gyermekkoruk volt, mint a szimmetrikus arcúaknak. Az eredmények arra utalnak, hogy a kisgyermekkori tapasztalatok, például a táplálás, a betegségek, a cigarettafüst behatása, a környezetszennyezés és a nehéz gyermekkor más részletei nyomot hagynak az emberek arcán.

Az arcvonásokat érdekes módon nem befolyásolta későbbi szociális-gazdasági státuszuk, ami azt mutatja, hogy még annak az arcára is rá van írva a múltja, akinek esetleg a szegénységből sikerült a gazdagságba emelkednie felnőttkorára. Jó példa erre a sztárséf Gordon Ramsay, vagy a török származású brit képzőművész, Tracey Emin, akiknek karakteres arca mostanra összegyűjtött vagyonuk ellenére is őrzi ínséges gyermekkoruk emlékét.
Ian Deary, az egyetem pszichológusprofesszora elmondta, hogy az arc szimmetriáját a fejlődési stabilitás jelzőjének tartják. A fejlődési stabilitás a test arra irányuló képessége, hogy ellenálljon a környezeti stressztényezőknek, és ne térjen le a fejlődés útvonaláról. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a gyermekkori nélkülözés nyomot hagy az arcon. Az Economics and Human Biology szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy az arc szimmetriáját a magas vérnyomás és más orvosi markerek mellett fel lehet használni annak megállapítására, hogy egyes emberek a betegségek fokozott kockázati csoportjába tartoznak-e. Az ilyen jellegű alkalmazáshoz azonban még hosszú kutatásra lesz szükség.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top