Életmód

Hamarabb őszül, aki sokat stresszel

A túl sok stressz hatására adrenalin termelődik a szervezetünkben, amely hosszú távon a haj őszülését, sőt súlyosabb esetekben akár rákot is okozhat, állítják amerikai kutatók.

A kutatás egyelőre még meglehetősen kezdeti stádiumban van, de hamarosan egy olyan gyógyszert fejlesztenek ki a kutatók, amely valószínűleg alkalmas lesz a folyamatos stressz miatt kialakult betegségek kezelésére, sőt akár a korai őszülés ellen is hatásos lehet.
Az új tanulmány az adrenalin, az ismert stresszhormon negatív hatásait vizsgálta. Egy rövid és intenzív időszak erejéig az adrenalin jótékony hatású, és felkészíti a szervezetet a küzdelemre vagy a menekülésre, viszont a folyamatos stressz hatására szervezetünkben felgyülemlett adrenalin komoly hatással van a DNS-ünkre is.

A kísérlet során a kutatók heteken át adagolták infúzión keresztül az adrenalint a kísérleti egerekbe, hogy szimulálják a hosszú távú stressz hatásait, és megállapították, hogy a p53 nevű rákmegelőző hatású fehérje szintje jelentősen lecsökkent az egerek szervezetében.  
Ez a fehérje általában akkor termelődik, amikor a DNS károsodik. Hatására a potenciális rákos sejtek meggyógyítják önmagukat, illetve amennyiben ez nem lehetséges, akkor elpusztítják önmagukat. Szintén a DNS-károsodás miatt áll le a sejtek pigmenttermelése, amely a haj természetes színéért felelős, írta Robert Lefkowitz professzor, az észak-karolinai Duke Egyetem kutatója a Nature című tudományos magazinban publikált tanulmányában.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top