Életmód

Meglátott a gyerek szex közben!

Anyu és apu végre kettesben maradnak és már hevesen ölelkeznek, amikor rájuk nyit a gyerek. Anyu sikít, apu káromkodik, a kicsi pedig nem érti, de érzi, hogy valami nem stimmel. Na, ez az a pillanat, amit kezelni kell!

A legtöbb szexológus, pszichológus és szülő egyvalamiben egyetért. A mindent elsöprő vágy fellobbanásakor sem szabad megfeledkeznünk a szervezőmunka legutolsó fázisáról – vagyis bezárni az ajtót! Sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. Van olyan pár, amelyik babafigyelőt használ, amely jelez, ha a pici felébred, mások behajtják a nyikorgó ajtót, amely mindig jelt ad, ha közelít a „kis betolakodó”. Ám néha ez sem elég. Mi van akkor, ha mégsem voltunk elég figyelmesek? A legfontosabb, hogy még ebben a kínos pillanatban se veszítsük el higgadtságunkat, és próbáljuk meg minél természetesebben kezelni ezt a problémát. De vajon tényleg problémáról van szó? A természeti népekre ma is jellemző, ami pár évtizede még nálunk sem volt szokatlan, hogy a család több generációja egy helyiségben lakik, így a gyerekek akaratlanul is megtudják, ha a szüleik szeretkeznek. A jelenség régen természetes volt, mára azonban sok minden megváltozott.
Mindenki hallott már olyan történetet, hogy az egymásba feledkező párt hirtelen megzavarta a gyerek.
A meglepett szülők reakciója széles skálán mozoghat – érettségük, tapasztalataik, humorérzékük szerint. A feldolgozás módja azonban korántsem mindegy, hiszen ha nem megfelelően történik, komoly lelki megrázkódtatás is érheti a gyereket.

Ha a gyerek szexen kapja a szülőt...ELŐTTE„Szeretjük egymást”
Ezt elkerülendő, a szakember szerint fontos, hogy a felvilágosítás ne a „benyitással” kezdődjön.
„Már a kisgyerekekkel is beszélni kell a szerelemről és a testi intimitásról – mondja Soltész Krisztina pszichológus. – Ki kell mutatni egymás iránti érzelmeinket, lássa a kicsi, amikor anya és apa megöleli, megpuszilja egymást. De az intimitás puszta valóságában, látványában nem tartozik a gyerekre, ahogy senki másra sem.”
A felvilágosításban ne legyen tabu, és a gyerek nyugodtan kérdezhessen. Ugyanis ha gátlásos lesz a témával kapcsolatban, annak hosszú távú negatív következményei lehetnek. „Ha beszélünk róla, de mi nem vagyunk felszabadultak, akkor szintén gátlások alakulhatnak ki benne, hiszen a verbális és nonverbális kommunikációnk ellentmond egymásnak.”

KÖZBEN – „Birkózunk és csikizünk”
Szily László újságíró-szerkesztő Kitolás 2. című könyvében azt javasolja: ha össze szeretnénk bújni a párunkkal, tegyünk be a lejátszóba egy mesefilmet. Ugyanis ha a gyerek mégis megjelenik, bármilyen körülmények között ki tudjuk nyögni: „Jé, Pom-pom!” Ez persze csak vicc, ám a 32 éves Éva módszere nagyon is használható: „Amikor a kisfiam benyitott, azt mondtam neki: apával mi csak játszottunk, birkóztunk, meg csikiztük egymást.” Nagyon fontos, hogy ha a gyerek már rajtakapott minket, igyekezzünk természetesen és nyugodtan kezelni a helyzetet. Sose zavarjuk ki idegesen, és ne hallgassuk el a történteket.
Minél hamarabb beszéljük meg vele, és próbáljunk meg a lehető legnyugodtabban mesélni arról, hogy a testi szeretet az élet természetes része. Ha konkrétan rákérdez, mit csinálunk, válaszoljuk azt, hogy szeretjük egymást. Ha pedig tovább faggatózik, a saját szintjének megfelelően, őszintén válaszoljunk neki.

UTÁNA – „Örömet okoztunk egymásnak”
Később érdemes visszatérni a történtekre, persze nem nagy feneket kerítve a dolognak. A gyerek viselkedéséből láthatjuk, hogy akar-e erről beszélni. Ha zavarban van, érdemes újra elmondani, hogy apa és anya szereti egymást. Ilyenkor meztelenül ölelkeznek, mert ezzel örömet okoznak egymásnak.
A 31 éves Kata ezt a tanácsot adta barátnőjének a témában: „A varangyos békát egyik gyerek sem tartja taszítónak, amikor először találkozik vele. És ha elmagyarázod neki, hogy nem is az, akkor később sem fog undorodni tőle.” Azért is kell beszélni a dologról, mert a gyereknek a szülők jelentik az érzelmi biztonságot. Ha meglátják őket „furcsán” viselkedni, biztonságérzetük megrendülhet. De ha jól kezelik a dolgot, jó esélyük van arra, hogy gyerekük később is őszintén beszéljen velük a kényesebb témákról.

Aranyszabályok – tipegőktől kiskamaszokig
A gyereket a korának megfelelő szinten, érthetően és nem megterhelően kell felvilágosítani, főként ha kérdéseket tesz fel.

– Egy kétéves gyereknek félelmetes is lehet meglátni a mamát és a papát szeretkezés közben, de ha elmagyarázzuk, hogy szeretjük egymást, és ebből a szeretetből született ő, megnyugtathatjuk.
– Óvodáskorú vagy kisiskolás gyerek már valószínűleg tudja, hogyan lesz a gyerek. Ha kérdez, lehet azt mondani, hogy egy „kis magból” lett ő, anya hasában fejlődött, anya és apa szeretetéből.
– Nagyobb gyerekek esetén is éreztessük: nem történt semmi olyan, amitől félniük kellene. Beszéljünk a dologról, persze nem szégyenlősen, de nem is dühösen, hanem elmagyarázva, hogy a férfi-nő kapcsolatban elengedhetetlen az intimitás.
– Kiskamaszoknak már konkrétan elmesélhetjük, hogyan fogan és születik meg a baba, s hogy a szexualitásnak fontos része a szerelem, és hogy örömszerzésről is szó van.

 

A témáról bővebben:
• Jörg Müller: Felvilágosító könyv tiniknek szexről és szerelemről (Z-Press Kiadó)
• Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány (Móra Kiadó)

 

Ha a gyerek szexen kapja a szülőt...A cikk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Már kapható a magazin legfrissebb száma.
A tartalomból:

  • Kudarc az ágyban – A szexről őszintén
  • Féltékenység – Mikortól beteges?
  • Vekerdy Tamás – Gyereklélek váláskor
  • Nyelvtanulás felnőttkorban – Csak legenda, hogy nehezebb?
  • Modern fóbiáink – Szorongás a parkolástól,  elhízástól, szállodáktól, nevektől, egyedülléttől 

Előfizetnél a magazinra? Katt ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top