Életmód

Előbb hal meg, aki sokáig volt kövér?

A túlsúlyos ember hamarabb hal meg: minden elhízott állapotban töltött tíz év megduplázza a halál rizikóját.

Előbb hal meg, aki sokáig volt kövér?Az ausztrál Monash Egyetem kutatói picit új megvilágításba helyezik az elhízás kérdését, szerintük a testtömeg nagyságán túl az elhízott állapotban töltött idő mértéke is súlyos hatással van az egészségre. Vagyis aki hosszabb ideig cipeli a pluszkilókat, nagyobb veszélyben van.

Állításukat azokra a hosszú távú megfigyelésekre alapozzák, melyekben ötezer amerikai vett részt, a megfigyelt személyek egészségi állapotát és testsúlyát kétévente mérték. Az eredményekből kiderült, hogy azok, akik több mint tizenöt éve elhízottan élnek, hamarabb halnak meg, mint normál testsúlyú társaik, a halál valószínűsége dupla akkora. A halál rizikója azonban már háromszoros, ha az illető huszonöt éve nem tud megszabadulni a felesleges kilóktól.

„A kutatás azt bizonyítja, hogy minden elhízott állapotban töltött tíz év megduplázza az elhalálozás rizikóját” – írják az International Journal of Epidemiology című szaklapban. Mivel azonban minden normál testsúllyal eltöltött év számít, soha nem késő elkezdeni a fogyókúrát.

A megfigyelés már csak azért is ijesztő, mert már a gyerekek közt is egyre több az elhízott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top