Életmód

Hányszor gondolunk a szexre?

Egy felmérés szerint a 20–30 év közötti férfiak 85 százaléka naponta számtalan alkalommal gondol a szexre, míg a nők legfeljebb egyszer, a legtermékenyebb napjaikon 3-4-szer.

Ennek testi okai vannak. Egyrészt a férfiagyban a nemi vágy központja kétszer akkora, mint a nőkében, másrészt, bár mindkét nemnél a tesztoszteron váltja ki a nemi vágyat, termelése a férfiak szervezetében 10–100-szorta nagyobb, mint a nőkében. Emellett a női ciklus második felét meghatározó progeszteron el is nyomja a tesztoszteron hatását. A stressz a férfiak szerelmi kedvét fokozza, a nőkét csökkenti. Ahhoz, tudniillik, hogy a férfi átélje az orgazmust, a megfelelő testrészét el kell árasztania a vérnek, a nőnél viszont ugyanehhez az ingerületátvivő anyagok pontos összehangolása szükséges. Esetükben ugyanis csak akkor ébred fel a nemi vágy, ha előbb kikapcsol a félelem átéléséért felelős agyterület. A nőnek ellazulásra van szüksége, ezért jóval később jut el a csúcspontra, mint a férfi. Ennek megvan a maga biológiai előnye, mert nagyobb a megtermékenyülés valószínűsége, ha a nő csak a férfi magömlése után éli át az orgazmust.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top