Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Így lehet jó a szex idős korban is

Az általános életminőségtől és a lelkiállapottól, és nem az életkortól függ idősebb korban a szexuális elégedettség – erre hívja fel a figyelmet egy friss tanulmány.

A San Diegó-i California Egyetem Stein Intézetének kutatásába 1235 nőt vontak be és három korcsoport szerint vizsgálták őket. Ahogyan azt a tudósok várták, a szexuális aktivitásra és magára a működésére is – mint a vágy, az izgalom, a csúcsra jutás képessége –, negatív hatással van az öregedés, akárcsak a mentális és fizikai egészségre.
Ugyanakkor a szexuális elégedettséggel kapcsolatban a kutatók nem találtak szignifikáns különbséget a három vizsgált csoport között, a 60–69 évesek, 70–79 évesek, valamint a 80–89 évesek között. Ezeknek a vizsgált korcsoportoknak hozzávetőleg 67, 60 és a 61 százalékuk azt nyilatkozta, hogy mérsékelten vagy nagyon elégedettek a szexuális életével.
„Ellentétben az elvárásokkal, a szexuális elégedettség nincs összefüggésben a korral. A szexuális aktivitás és működés szintjét, valamint a szexuális elégedettséget nagyban befolyásolta a nők életminősége és az, hogy mennyire vélték sikeresnek az életüket az öregedés során” – állította Wesley K. Thompson, az egyetem professzora.
A kutatásból az is kiderült, hogy a szexuális aktivitás sokkal alacsonyabb volt az idősebb korcsoportban, azonban azok a nőknek, akik házasságban vagy párkapcsolatban éltek, 31 százaléka élt szexuális életet az elmúlt hat hónap során. A fiatalabb korcsoportokban ez a szám elérte a 70 százalékot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top