Életmód

Jó példát mutatsz a gyermekednek? Teszteld magad!

A szülőnek óriási a felelőssége: jó példát kell mutatnia gyermekének, hogy minél inkább megóvja az alkoholizmus veszélyeitől. <a href="http://holahatar.hu/szulovagyok">Teszteld magad: vajon te mit tanítasz neki?</a>
A szülők tetteikkel  mintát adnak
A szülők tetteikkel
mintát adnak

A fiatalok alkoholfogyasztási szokásainak kialakításában a gyermekkori családi minták és a kortársak viselkedése a legfontosabb, más tényezők csak a családon keresztül megszűrve, módosulva fejtik ki hatásukat – állítják a szakértők.

Kattints, és próbáld ki a „Szülői szerep és alkoholfogyasztás” önismereti tesztsorozatot!

Ráadásul a szülők nemcsak szavakban, de tetteikkel is irányt mutatnak: hiába tiltják például a szeszes italokat gyereküknek, ha közben ők maguk mégis rendszeresen élnek vele. Nem csoda, hiszen a fiatalok számára egy sor olyan helyzet adódik, melyben megfigyelhetik a szüleik és az alkohol kapcsolatát – és ez nemcsak arra vonatkozik, hogy a szülők isznak-e vagy sem, de számít az is, hogy hogyan viszonyulnak más felnőttek lerészegedéséhez: felmentő, elismerő, vagy épp bagatellizáló megjegyzéseket fűznek-e hozzá.

A tesztsorozat célja, hogy a kitöltésre vállalkozó szülők gyors visszajelzést kapjanak alkoholfogyasztáshoz fűződő saját viszonyukról, amely valószínűleg szorosan összefügg azzal, hogy milyen mintákat adnak át gyerekeiknek. A Komáromi Éva addiktológiai szakpszichológus által kidolgozott teszt és az erre később ráépülő tréningek a szülői érzékenység, tudatosság, hitelesség és következetesség fejlesztését, erősítését célozzák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top