Életmód

Hormonjaidtól is függ, milyen állás illik hozzád

Pszichológusok szerint a nemi hormonok nagymértékben befolyásolják az ember érdeklődését, így azt is, hogy milyen foglalkozást választ magának.

Adriene M. Beltz végzős pszichológiahallgató és Sheri A. Berenbaum, a Penn State pszichológus- és gyermekgyógyász-professzora egy szakértőkből álló csapat segítségével olyan tizenéveseket és fiatal felnőtteket figyelt meg, akik egy úgynevezett kongenitális adrenális hiperplázia (CAH) nevű betegségben szenvednek, és összevetették őket olyan testvéreikkel, akiknél nem jelentkezett a betegség. A fenti betegségben szenvedők még az anyaméhben a normális szintnél magasabb mennyiségű férfi nemi hormonnak voltak kitéve, ezért ezek a nők külsőleg nőiesek, de az érdeklődési körük többnyire férfias.
A Hormones and Behavior című szaklapban megjelent vizsgálat kimutatta, hogy a fenti betegséget hordozó nők sokkal jobban érdeklődnek az olyan állások iránt, ahol tárgyakkal kell foglalkozniuk, mint az olyanok iránt, ahol emberekkel. A betegség nélkül élő nőknél viszont fordított a helyzet, őket kevésbé érdeklik a mérnöki vagy sebészpályák, és sokkal szívesebben lesznek szociális munkások vagy a tanárok. Férfiaknál nem mutatkozott különösebb eltérés a betegek és egészségesek között. A kutatók arra kérték fel a kísérletben résztvevőket, hogy 64 különböző foglalkozást értékeljenek aszerint, hogy számukra vonzó, nem vonzó vagy semleges-e az adott munka. „A megfigyeléseink azt mutatták, hogy a nők eredendően nem érdeklődnek a tudományos, a technológia, a mérnöki és matematikai pályák iránt, mert ezeken a területeken kevésbé van lehetőségük emberekkel foglalkozni” – számolt be róla Beltz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top