Életmód

Sok beteg ébred fel műtét közben

Hiába a legdrágább készülékek, évente több ezren mégis magukhoz térnek műtét közben.
“Ugye alszik?”

Altatás során számtalan csúcsmodern készülék felügyeli a beteg állapotát és akadályozza az idő előtti ébredést, orvosi beszámolók mégis bizonyítják, sokan vannak, akik  felébrednek műtét közben – írja a német hírportál, a Spiegel Online.

Élmény, akár egy horrorfilmben

Jan Müller egy motorbaleset során súlyosan megsérült, a műtétet pedig teljes éberségben kellett átélnie. Szeretett volna védekezni, kiabálni, kezét ökölbe szorítani, teste azonban nem engedelmeskedett; ajka, nyelve és hangszálai némák maradtak, szemeit nem tudta kinyitni, s miközben lépe és a mája vérzett, keringése összeomlott, képtelen volt arra, hogy jelezzen, hiszen a gyógyszerek lebénították az izomzatát.

Évente ezrek ébrednek fel a műtétek alatt

Azt a rémálmot, amit Jan Müller egy vesztfáliai klinikán élt át, évente ezreknek kell megtapasztalniuk. A témát vizsgáló kutatók úgy becsülik, hogy a Németországban évente megműtött 8 millió ember közül legalább nyolcezren ébrednek fel idő előtt. Legtöbben akaratlanul is végighallgathatják az orvosok között folyt beszélgetést, hallják a gépek csipogását, ritkább esetben érzik a vágásokat, fájdalmaik vannak, az állapot pedig sokkolja őket.

Keresik az altatást befolyásoló körülményeket

A Washington Egyetem kutatói hatezer pácienst figyeltek meg műtét közben, és kimutatták, hogy azok, akik műtét előtt alkoholt fogyasztottak, rendszeresen fájdalomcsillapítót, altatót vagy drogokat szedtek, nagyobb eséllyel ébrednek fel műtét során. De arra is figyelmesek lettek, hogy minél közelebb esik a műtét a szívhez, annál nagyobb az ébredés rizikója.

 
Az éberség fokát nem lehet precízen irányítani

Kutatók mind a mai napig vizsgálják, hogy altatás során egészen pontosan mi történik az agyban, a narkózis ugyanis nem gombnyomásra működik, ami egyszerűen ki-be kapcsolja az elmét. S bár az aneszteziológusoknak állandóan figyelik az altatás mélységét, s bár a műszerek eszméletlenséget mutatnak, ennek ellenére megesik, hogy a páciens nagyon is éber, fogai vacognak a félelemtől. Természetesen sokszor észreveszik az éberségre utaló jeleket, akár fél-egy perc is eltelhet ebben az állapotban. A szakembereket egy olyan műszer segítené a legjobban, mint az autóban a fordulatszámmérő, ami egyértelműen mutatná, hogy milyen mély és biztonságos a narkózis.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top